AktualnoSvet

Demokrati pripravili predlog zakona za povečanje števila vrhovnih sodnikov

Demokratska kongresnika Jerry Nadler iz New Yorka in Ed Markey iz Massachusettsa sta pripravila predlog zakona za povečanje števila vrhovnih sodnikov s sedanjih devet na 13. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v četrtek sporočila, da tega predloga ne bo tako kmalu uvrstila na dnevni red glasovanj.

Pelosijeva podpira ukrep predsednika ZDA Joeja Bidna, ki je pred kratkim napovedal ustanovitev posebne komisije, ki bi preučila to in druga vprašanja, povezana z delovanjem vrhovnega sodišča. Proti povečanju števila sodnikov pa se je med drugim izrekel liberalni vrhovni sodnik Stephen Breyer.

Demokrati niso zadovoljni, ker je Donald Trump uspel na vrhovno sodišče poslati kar tri konservativne sodnike, s čimer je zagotovljena konservativna večina najmanj za desetletje ali dve.

Ta večina sicer za zdaj ni uresničila pričakovanj konservativnih aktivistov glede občutljivih vprašanj, saj na primer odklanja odločanje o morebitni prepovedi pravice do splava.

Tudi če bi predlog za povečanje števila vrhovnih sodnikov v predstavniškem domu uspel, pa demokratom po ocenah analitikov ne bi uspelo v senatu, ki je razdeljen na 50 proti 50, z odločilnim demokratskim glasom podpredsednice ZDA Kamale Harris.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button