Svet

Demokrati glasovanje o drugi ustavni obtožbi Trumpa načrtujejo za sredo

Demokratski člani predstavniškega doma ameriškega kongresa so odločeni, da sprožijo drugi postopek ustavne obtožbe predsednika Donalda Trumpa zaradi nasilja in vdora njegovih privržencev v zvezni kongres. Obtožnico nameravajo vložiti v ponedeljek, glasovanje pa naj bi bilo v sredo.

 

To bo že druga ustavna obtožba ali impeachment Trumpa po letu 2019, ko so ga v predstavniškem domu obtožili izsiljevanja Ukrajine za volilno pomoč proti Bidnu. Republikanska večina v senatu ga je prve ustavne obtožbe oprostila, trenutno pa Trump nima veliko tako glasnih zagovornikov kot takrat.

Za uspeh ustavne obtožbe v senatu sicer ni več časa, saj bo Trump 20. januarja zapustil položaj, kar je v četrtek zvečer pod pritiskom pravnih posledic ščuvanja podpornikov nad kongres prvič po porazu na volitvah 3. novembra priznal tudi Trump.

Neodvisni senator iz Vermonta Bernie Sanders je dejal, da ustavna obtožba kljub temu, da ne bo dokončana, ni izguba časa. “Gre za postavljanje presedana. Biti mora jasno, da noben predsednik ne zdaj in ne v prihodnje ne sme voditi vstaje proti ameriški vladi,” je dejal Sanders.

Osnutek obtožnice, ki jo pripravljajo demokrati, navaja, da je Turmp s svojimi izjavami sprožil napad na kongres, pri čemer je umrlo pet ljudi. Trump je svoje podpornike v sredo poslal nad kongres, ki je formalno potrjeval volilno zmago demokrata Josepha Bidna. Policiji je po nekaj urah uspelo vzpostaviti red, kongres pa je svoje delo dokončal.

Republikanski senatorji ne kažejo navdušenja nad novim postopkom ustavne obtožbe. Trumpovi dosedanji zagovorniki trdijo, da bo to še bolj razdelilo državo. Kot prva med republikanci pa je v petek zvečer odstranitev Trumpa s položaja podprla senatorka z Aljaske. “Enostavno mora iti takoj,” je povedala za lokalni časopis.

Source
STA
Back to top button