Svet

Črnogorski predsednik podpisal zakon o svobodi veroizpovedi

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je podpisal spremembe zakona o svobodi veroizpovedi, proti kateremu je pred tem vložil veto, a ga je parlament preglasoval. Ob tem je na Twitterju zapisal, da dileme, zaradi katerih je zakon vrnil v parlament, ostajajo. V zakonu po novem ni več določil, ki so bila sporna za Srbsko pravoslavno cerkev (SPC).

 

Đukanović je v ponedeljek na Twitterju sporočil, da je podpisal spremembe zakona o svobodi veroizpovedi, potem ko jih je skupščina 20. januarja znova izglasovala. “Dileme, ki sem jih imel in zaradi katerih sem jih vrnil v skupščino v ponovno odločanje, ostajajo,” je poudaril.

Dodal je, da mu črnogorska ustava ne omogoča drugega, kot da podpiše zakon, ki je bil ponovno potrjen v parlamentu. Poudaril je, da je ustavno sodišče zdaj edina instanca, ki lahko odloča o ustavnosti zakona.

Črnogorski predsednik je v začetku leta zavrnil podpis sprememb zakona o svobodi veroizpovedi, ki iz prvotnega besedila umikajo za Srbsko pravoslavno cerkev sporna določila o nepremičninah. Vendar pa je pretekli teden vladajoča večina v parlamentu preglasovala njegov veto.

Zakon o svobodi veroizpovedi velja od leta 2019, SPC pa mu ostro nasprotuje, češ da je njegov namen odvzeti ji lastništvo nad verskimi objekti v Črni gori. Več sto njenih samostanov bi lahko prešlo v roke države.

Nova prosrbska vlada pod vodstvom Zdravka Krivokapića, ki je tesno povezana s SPC, je v parlament vložila predlog sprememb zakona, tako da bi nepremičnine ostale v rokah cerkve.

V zakonu tako po predsednikovem podpisu ni več glavnega spornega določila za SPC, da morajo imeti verske skupnosti jasna dokazila o lastništvu, če želijo obdržati svoje premoženje. Prav tako nič več ne določa, da je treba registrirati verske objekte, ki so bili v lasti črnogorske kraljevine, preden je leta 1918 postala del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Source
STA
Back to top button