Črna gora prepovedala oddajanje ruskih medijev, Rusija napovedala protiukrepe

Črnogorska agencija za elektronske medije je pristojnim službam in telekomunikacijskim podjetjem v državi naložila, da najkasneje do danes popolnoma ustavijo oddajanje številnih ruskih medijev. Rusija je prepoved označila za cenzuro in napovedala protiukrepe, poročajo črnogorski mediji.

Prepoved agencije za elektronske medije vključuje 20 ruskih televizijskih kanalov, pa tudi distribucijo vsebin na spletu. Med prepovedanimi televizijami so Prvi kanal, Rusija 1, RT, Sputnik, NTV, REN T in druge, pišejo podgoriške Vijesti.

Rusija bo asimetrično odgovorila na omejitve Črne gore za ruske medije, je v torek po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS izjavila tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova. Prepoved je označila za “sovražno dejanje cenzure”.

Zaharova je še dejala, da gre za poskus retroaktivne pravne formalizacije položaja iz leta 2022, ko so so črnogorske oblasti blokirale vse ruske medije v državi. Dodala je, da je uradni izgovor za uvedbo prepovedi, ki neuradno velja že dlje časa, pridružitev Podgorice sankcijam EU proti ruskim medijem, uvedbo prepovedi pa ocenila tudi kot poskus pridobivanja naklonjenosti Bruslja v upanju na napredek na evropski poti.

EU je v okviru sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini v preteklosti prepovedala oddajanje več ruskih medijev. Med prvimi sta bili marca leta 2022 televiziji RT in Sputnik, med zadnjimi pa maja letos časnika Izvestija in Ruska Gazeta, tiskovna agencija Ria Novosti ter tudi domnevno proruski portal s sedežem v Pragi Voice of Europe.

Back to top button