Članice WHO za okrepitev organizacije in boljši odziv na pandemije

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so se ob zaključku letne skupščine organizacije dogovorile za okrepitev WHO in za zagotovitev bolj stabilnega financiranja organizacije, da se bo lahko bolje soočila s prihodnjimi pandemijami.

194 držav članic WHO se je v resoluciji na 14 straneh, sprejeti na zadnji dan letne skupščine, ki je potekala v virtualni obliki, zavzelo tudi za okrepitev zmogljivosti WHO za hitro in primerno oceno izbruhov bolezni, ki bi lahko imeli globalne razsežnosti.

Tri neodvisne komisije, ki so poročale na skupščini, so ugotovile, da so bile države in institucije v veliki meri nepripravljene na soočenje s covidom-19. Zato so pozvale k popolni prenovi globalnega sistema obveščanja ter močnejši in bolj neodvisni WHO, da bo lahko pomagala preprečiti bodoče pandemije.

Ena od komisij je ugotovila, da je WHO v primeru novega koronavirusa prepočasi razglasila t. i. nujni primer mednarodnih razsežnosti na področju javnega zdravja. WHO je to opozorilo objavila 30. januarja lani.

Po več dneh razprave so se članice WHO dogovorile za vzpostavitev nove delovne skupine, ki bo preučila številna priporočila iz poročil ter pripravila konkretne predloge za naslednjo letno skupščino.

V resoluciji so države članice pozvale tudi k zagotovitvi primernega, prožnega, vzdržnega in predvidljivega financiranja programskega proračuna WHO. Organizacija le okoli 16 odstotkov sredstev dobi iz članarin, preostanek pa pridobi iz prostovoljnih in namenskih prispevkov.

Resolucija prav tako poziva vse države, naj okrepijo zmogljivosti svojih sistemov javnega zdravstva, zmožnosti zaznavanja novih groženj in učinkovitega komuniciranja informacij o teh grožnjah doma in na mednarodni ravni.

Članice medtem niso podprle priporočila strokovnjakov, naj WHO dobi večje pristojnosti pri preiskovanju ali komuniciranju o zdravstvenih grožnjah. Prav tako so odložile nadaljevanje razprave o morebitni mednarodni pogodbi, s katero bi se svet pripravil na naslednjo pandemijo.

Generalnemu direktorju WHO Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu so naročili, da konec novembra skliče posebno zasedanje skupščine WHO, ki bo posvečeno razmisleku o koristih sprejetja konvencije WHO, sporazuma ali drugega mednarodnega instrumenta o pripravljenosti in odzivu na pandemije.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozdravil to odločitev skupščine WHO. “Pripravljenost na pandemije se začne zdaj,” je zapisal na Twitterju.

Source
STA
Back to top button