Člani Trumpove vlade razpravljajo o njegovi odstavitvi

Več ministrov ameriške vlade je že v sredo razpravljalo o možnosti odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, potem ko so njegovi podporniki vdrli v stavbo kongresa, poročajo ameriški mediji. V skladu z določili 25. amandmaja k ameriški ustavi bi Trumpa razglasili za nezmožnega vodenja države, oblast pa bi prevzel podpredsednik Mike Pence.

 

Tako bi Pence v skladu z določili 25. amandmaja na seji vladnega kabineta predlagal odstavitev predsednika, ker da ni zmožen opravljanja dolžnosti, ker se ne more sprijazniti s porazom na volitvah 3. novembra, ampak vztraja, da jih je izgubil zaradi množičnih volilnih prevar, podpornike pa vzpodbuja k protestom.

Predsedniška pooblastila bi nato predali podpredsedniku, ki bi državo vodil do 20. januarja, ko bo zaprisegel novoizvoljeni predsednik Joe Biden. Postopek bi moral voditi podpredsednik, pri tem pa bi ga morala podpreti večina ministrov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Postopek 25. amandmaja k ameriški ustavi je predviden za izjemne primere, ko je predsednik začasno ali trajno onesposobljen, pa tudi za primer njegove odstavitve ali odstopa. Doslej je bil uporabljen le po atentatu na Johna F. Kennedyja leta 1963, ko je vodenje države prevzel tedanji podpredsednik Lyndon B. Johnson.

Amandma je bil sprejet v času Kennedyjevega predhodnika Dwighta D. Eisenhowerja, ki je med predsedovanjem utrpel več infarktov. Na ta način so hoteli določiti jasno pot prevzema oblasti v nujnih primerih. Dotlej namreč ta pot ni bila jasno določena z ameriško ustavo in je obstajal le dogovor, da če bo Eisenhower onesposobljen, bo oblast prevzel tedanji podpredsednik Richard Nixon.

Kot poroča ameriška televizijska mreža CNN, naj bi se več voditeljev republikanske stranke nagibalo k uporabi tega amandmaja za razglasitev Trumpa za nesposobnega opravljanja dolžnosti, potem ko so v sredo protestniki po njegovih vzpodbudah vdrli v stavbo kongresa. O tem naj bi se pogovarjali tudi ministri Trumpovega kabineta, vendar pa so pogovori še v neformalni fazi. O tem sta ob CNN poročali tudi televiziji CBS in ABC.

Več demokratskih predstavnikov v kongresu pa medtem poziva tudi k novemu impeachmentu Trumpa. Kongresnica Ilhan Omar je že sporočila, da že pripravlja pobudo, da bi kongres odstavil predsednika. Pobudi se je javno pridružila tudi Alexandra Ocasio Cortez.

Čeprav bi bil ta postopek verjetno najbolj primeren, saj bi Trumpa na ta način za vedno odstranili iz politike, pa je za izpeljavo tega postopka dva tedna pred predajo oblasti Bidnu verjetno premalo časa. Zato bi bil postopek po 25. amandmaju najbolj učinkovit, poroča CNN.

Kot poroča AFP, so demokratski kongresniki v odboru predstavniškega doma za pravosodje v pismu že pozvali Pencea, naj ukrepa in odstavi Trumpa zaradi dejanja upora in poskusov spodkopavanja demokratične ureditve. Izpostavili so, da je Trump v sredo v svojem raztresenem govoru razkril, “da ni mentalno zdrav in da še vedno ni sposoben dojeti in sprejeti rezultatov volitev”.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button