Cia ni našla povezave med tujo državo in skrivnostnim havanskim sindromom

Ameriška obveščevalna agencija Cia ugotavlja, da tako imenovani havanski sindrom najverjetneje ni posledica organiziranega napada kakšne tuje države na ameriške diplomate, ki se soočajo z nenavadnimi zdravstvenimi težavami vse od prvih primerov leta 2016 v Havani, so poročali ameriški mediji. Preiskava se sicer nadaljuje.

 

 

 

Skozi vsa ta leta je sum padal zlasti na Rusijo, ki naj bi na Američanih oziroma ameriških diplomatih v tujini preizkušala posebno novo orožje.

A neimenovani visoki predstavnik Cie je za Washington Post sedaj zagotovil, da se preiskava nadaljuje, vendar doslej niso odkrili dokazov, da bi za napadi stala kakšna država.

“Ocenjujemo, da ni verjetno, da bi tuji dejavnik, vključno z Rusijo vodil trajno svetovno kampanjo škodovanja ameriškemu osebju z orožjem ali mehanizmom,” je povedal predstavnik Cie.

Simptomi havanskega sindroma zajemajo glavobol, vrtoglavico, poslabšanje vida, ravnotežja, izgubo sluha in prisluhe. Te simptome je od leta 2016 po besedah predstavnika Cie prijavilo okrog 1000 ameriških diplomatov, obveščevalcev in drugih državnih uradnikov na položaju v tujini. Med drugim tudi na Kitajskem, v Nemčiji, Srbiji, Avstriji, Švici, Franciji in Kolumbiji.

Uradnega vzroka ni, se pa je ugibalo, da naj bi šlo za neke vrste usmerjene energetske napade. Direktor Cie William Burns naj bi že posvaril Rusijo, da bodo posledice, če odkrijejo, da stoji za napadi. Predsednik ZDA Joe Biden je decembra za zdravljenje žrtev tovrstnih napadov namenil 30 milijonov dolarjev.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je novembra potrdil, da so odločeni priti zadevi do dna. Incidenti so povzročili hudo fizično in psihološko škodo prizadetim osebam, nekatere pa so utrpele tudi poškodbe možganov.

Večino omenjenih simptomov bi lahko pripisali že prej obstoječim zdravstvenim težavam, okolju ali drugim dejavnikom, pa je sedaj dejal predstavnik Cie. “Nekaj deset najhujših primerov si ne znamo razložiti in jih bomo preiskovali naprej. Naše delo se nadaljuje,” je dejal.

Washington Post poroča, da je drugi neimenovani uradnik vlade dejal, da je nerazložljivih primerov več kot le nekaj deset, obeta pa se več drugih preiskav, med drugim s strani panela neodvisnih ekspertov in drugih vladnih agencij.

Na uvodne ugotovitve preiskave so se kritično odzvali tisti, ki jih je sindrom prizadel in Cio obtožujejo, da želi prezgodaj zapreti zadevo.

“Najnovejše poročilo Cie morda nosi oznako vmesno in lahko morda v nekaterih primerih odpre vrata za alternativne razlage. Vendar pa to za številne predane javne uslužbence, njihove družine in kolege zveni kot dokončno. Odločitev za objavo poročila v tem času in s temi odkritji zveni kot prelom zaupanja in spodkopavanje odločitve kongresa ter predsednika, da nam stojita ob strani pri ugotavljanju odgovornosti,” je sporočila skupina Zagovorniki žrtev havanskega sindroma.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken ni podprl sklepov Cie. “Še naprej bomo uporabljali vse vire in spoznavali več o teh incidentih in sledila bodo druga poročila. Te ugotovitve ne postavljajo pod vprašaj dejstva, da naši kolegi poročajo o resničnih izkušnjah in trpijo resnične simptome,” je sporočil Blinken.

Source
STA
Back to top button