Čez Rokavski preliv na Otok prispelo rekordno število migrantov v enem dnevu

Veliko Britanijo je v torek doseglo več kot 880 migrantov, potem ko so prečkali Rokavski preliv v majhnih čolnih. To je v letošnjem letu novo najvišje število migrantov, ki so dosegli Otok v enem dnevu, kažejo podatki, ki jih je objavila britanska vlada. Podatki ne govorijo v prid premierju Rishiju Sunaku pred volitvami v začetku julija.

Po podatkih notranjega ministrstva je v torek Rokavski preliv prečkalo 882 ljudi v 15 čolnih. Prejšnje rekordno število prihodov letos so zabeležili v začetku maja, ko jih je bilo 711.

Skupaj je Otok letos doseglo že 12.313 migrantov. Število prehodov v letošnjem letu je za 18 odstotkov višje kot v tem času lani, ko so zabeležili 10.472 prehodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lani je sicer v Združeno kraljestvo prispelo 29.437 migrantov, kar je 36 odstotkov manj v primerjavi z rekordnimi 45.774 prihodi leta 2022.

Migracije so eno glavnih političnih vprašanj v Združenem kraljestvu, pri čemer si je premier Sunak zaustavitev prehodov migrantov v čolnih prek Rokavskega preliva postavil za prednostno nalogo v svojem mandatu.

Njegova vlada je tako pripravila za mnoge sporni zakon o premeščanju prosilcev za azil v vzhodnoafriško državo Ruando, ki ga je aprila potrdil parlament. Toda po razpisu volitev prejšnji mesec je Sunak priznal, da bodo premestitve potekale šele po volitvah 4. julija, če bo na njih ponovno izvoljen.

Konservativci v anketah močno zaostajajo za laburistično stranko Keira Starmerja, ki je obljubil, da bo opustil ruandsko shemo, in jo označil za prevaro, ki po njegovem ne bo delovala.

Back to top button