Cepivo podjetja Novavax na testih pokazalo veliko učinkovitost proti originalnemu koronavirusu

Poudarki zgodbe
  • Cepivi Pfizerja in Moderne sta že v uporabi, kakor tudi cepivo AstraZenece. Za razliko od teh treh cepiv, ki v bistvu dajejo celicam v telesu navodila za ustvarjanje ključnega proteina koronavirusa, na kar se potem odzove imunski sistem, pa cepivo Novavaxa tovrstne proteine virusa vbrizga v telo in na ta način ustvari imunski odziv, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo proti koronavirusu ameriškega podjetja Novavax se je na testih v Veliki Britaniji pokazalo za izjemno učinkovito, vendar malce manj pri novi različici virusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Še manj učinkovito pa je pri južnoafriški različici.

Novavax je eno od šestih podjetij, ki razvijajo cepivo proti koronavirusu s podporo ameriške vlade v okvirih tako imenovane operacije Hitrejše od svetlobe, ki bo sedaj pod vlado predsednika Josepha Bidna verjetno dobila drugo ime.

Cepivi Pfizerja in Moderne sta že v uporabi, kakor tudi cepivo AstraZenece. Za razliko od teh treh cepiv, ki v bistvu dajejo celicam v telesu navodila za ustvarjanje ključnega proteina koronavirusa, na kar se potem odzove imunski sistem, pa cepivo Novavaxa tovrstne proteine virusa vbrizga v telo in na ta način ustvari imunski odziv, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Novavax trenutno v Veliki Britaniji izvaja 3. fazo kliničnih testov, ki zajema 15.000 prostovoljcev. Uvodna analiza 62 udeležencev je ugotovila, da je cepivo 96-odstotno učinkovito proti originalnemu virusu in 86-odstotno učinkovito proti britanski različici virusa.

Cepivo z imenom “NVX-CoV2373” pa se je na testih v Južni Afriki pokazalo za le 49-odstotno učinkovito, čeprav je pri tem treba upoštevati, da so sodelovali tudi prostovoljci z aidsom. Brez njih je cepivo proti južnoafriški različici 60-odstotno učinkovito.

Cepivo Novavaxa je prvo, ki se uporablja za testiranje novih različic koronavirusa na osebah v živo. Moderna in Pfizer zagotavljata, da sta njuni cepivi učinkoviti tudi proti novim različicam koronavirusa, vendar na podlagi laboratorijskih testov.

Prihodnji teden se pričakuje objava rezultatov tretje faze testiranja cepiva podjetja Johnson&Johnson, ki za razliko od prej omenjenih cepiv za učinkovitost proti koronavirusu zahteva le eno dozo.

Source
STA
Back to top button