Cepivo kitajske farmacevtske družbe Sinopharm 79-odstotno učinkovito

Kitajska farmacevtska družba Sinopharm je danes sporočila, da je njeno cepivo proti covidu-19 79-odstotno učinkovito. To je manj kot cepivi, ki so ju razvili njeni zahodni tekmeci Pfizer in BioNTech ter Moderna.

 

Kitajski znanstveniki si prizadevajo, da bi čim prej razvili svoja cepiva proti covidu-19. Pet jih je že v tretji fazi kliničnih testiranj, danes objavljeni podatki pa so prvi o učinkovitosti enega od teh potencialnih cepiv.

Pekinški Inštitut za biološke proizvode, ki je podružnica Sinopharma, je danes sporočil, da je učinkovitost zaščite njihovega cepiva 79,34-odstotna.

Sinopharm je pri kitajskem regulatorju za zdravila že vložil prošnjo za odobritev cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska se trudi, da bi pridobila zaupanje mednarodne skupnosti za svoja potencialna cepiva, vendar jo pri tem ovira pomanjkanje transparentnosti rezultatov testiranj.

Kitajci so prav tako počasni pri tretji fazi testiranj, ki jo morajo izvajati v tujini, ker so znotraj svojih meja uspešno zajezili širjenje virusa.

Kitajske oblasti so večkrat zagotovile, da so kitajska cepiva varna in nimajo resnih stranskih učinkov.

Na Kitajskem je bilo v okviru programa nujne uporabe cepiv cepljenih že več kot milijon ljudi, med drugim zdravstveni delavci, uslužbenci državnih podjetij in delavci, napoteni v tujino.

Združeni arabski emirati so ta mesec odobrili Sinopharmovo cepivo, s čimer so postali prva država, ki je odobrila cepivo proti covidu-19, razvito na Kitajskem. Sporočili so, da je cepivo na podlagi začasnih rezultatov tretje faze testiranj 86-odstotno učinkovito.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button