SvetGospodarstvo

Cene nafte z manjšo rastjo

Nafta se je danes nekoliko podražila. Na trg je le malo vplivala odločitev skupine naftnih proizvajalk Opec+, da aprila ostanejo na začrtani poti postopnega zviševanja proizvodnje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom junija je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 63,15 dolarja, kar je 21 centov več kot v torek. Severnomorska nafta brent z junijskim dobavnim rokom se je podražila za 27 centov na 66,69 dolarja za sod.

Na torkovem ministrskem zasedanju članic skupine Opec+, ki vključuje naftni kartel Opec in skupino drugih naftnih proizvajalk z Rusijo na čelu, so potrdili začrtano pot povečevanja proizvodnje. Dnevno proizvodnjo bodo dobaviteljice nafte v tej skupini postopoma povečale za skupno okoli dva milijona sodov.

Zlom naftnih cen ob izbruhu globalne pandemije covida-19 v prvem lanskem četrtletju je članice skupine Opec+ spodbudil k omejevanju proizvodnje, s čimer so te države dvigovale cene tekočega zlata. Globalni napredek v boju s pandemijo in krepitev gospodarskega zagona pa sedaj omogočata krepitev črpanja.

Source
STA
Back to top button