AktualnoSvetGospodarstvo

Cene nafte navzgor

Cene nafte so se v azijskem trgovanju danes še okrepile. Vlagatelji nestrpno pričakujejo zasedanje skupine Opec+, pri čemer računajo na odločitev o zvišanju proizvodnje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zasedanje skupine Opec+, ki združuje kartel Opec in sodelujoče države z Rusijo na čelu, bo potekalo danes. Govora bo o prihodnji proizvodnji. V luči presežnih zalog na naftnih trgih namreč skupina Opec+ svojo proizvodnjo že dalj časa omejuje in s tem zvišuje cene.

Tokrat analitiki večinoma pričakujejo odločitev o krepitvi črpanja, saj je pomemben del pandemije covida-19 že mimo in globalno gospodarstvo postopno okreva. Med proizvajalkami sicer ni enotnosti. Tako vodilna v Opecu Savdska Arabija še naprej zagovarja previden in zadržan pristop, Rusija pa se zavzema za krepitev proizvodnje.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom aprila je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 61,79 dolarja, kar je 51 centov več kot v sredo. Sod severnomorske nafte brent z majskim dobavnim rokom se je podražil za 58 centov na 64,65 dolarja.

Source
STA
Back to top button