Bruselj z rdečo lučjo združitvi južnokorejskih ladjedelnic Hyundai in Daewoo

Načrtovana združitev dveh južnokorejskih ladjedelniških velikanov Hyundai in Daewoo, s čimer bi nastalo največje svetovno podjetje na tem področju, je naletela na oviro. Evropska komisija je namreč danes zaradi skrbi, da bi dogovor zmanjšal konkurenco za prevoze utekočinjenega zemeljskega plina, združitvi ni prižgala zelene luči.

 

 

Prevzem Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering s strani tekmeca Hyundai Heavy Industries Holdings “bi ustvaril prevladujoč položaj nove združene družbe in zmanjšal konkurenco na svetovnem trgu za prevoze utekočinjenega zemeljskega plina,” piše v izjavi Evropske komisije.

V Bruslju se namreč bojijo, da bi dogovor omejil dobavo velikih prevoznikov utekočinjenega zemeljskega plina, kar bi ogrozilo energetsko varnost Evrope.

“Glede na dokaze o negativnih učinkih združitve (in) odsotnosti pravnih sredstev za obravnavo pomislekov glede konkurence se je Evropska komisija odločila blokirati združitev,” je povedala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

EU je ugotovila, da bi združeni podjetji ustvarili skupino, ki obvladuje skoraj dve tretjini svetovnega trga tovornih ladij za prevoz utekočinjenega zemeljskega plina in bi sčasoma postala še bolj prevladujoča.

Do načrtovane združitve prihaja v času, ko cene energentov v Evropi naraščajo in ko se EU poskuša odmakniti od odvisnosti od ruskega zemeljskega plina k drugim virom, vključno z utekočinjenim zemeljskim plinom.

“Evropskim strankam bi ostalo le malo alternativ proti združenemu podjetju, na trgu bi ostala le peščica konkurentov,” je opozorila Vestagerjeva in dodala: “Ni pomembno, kje se podjetja, ki se združujejo, nahajajo. Pomembno je, ali tekmujejo za povpraševanje v Evropi.”

Združitev južnokorejskih ladjedelnikov je bila pri EU priglašena novembra 2019, mesec dni pozneje se je komisija odločila za poglobljeno preiskavo.

Do veta na povezovanje Hyundaija in Daewooja prihaja dve leti po tem, ko je Bruselj preprečil združitev indijskega Tata Steel in nemškega Thyssenkruppa, ter tri leta po tem, ko je blokiral združitev podjetij za proizvodnjo vlakov Siemensa in Alstoma, kar je razjezilo Francijo in Nemčijo, so ob tem spomnili pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Source
STA
Back to top button