Britanski parlament potrdil zakon o premeščanju prosilcev za azil v Ruando (dopolnjeno)

Britanski parlament je v ponedeljek malo pred polnočjo dokončno sprejel zakon o premeščanju prosilcev za azil v Ruando. Sporni zakonodaji je delno oporekal zgornji dom oz. lordska zbornica, ki je poslancem spodnjega doma predlog petkrat vrnila v obravnavo, a na koncu vendarle popustila. Zakon zdaj čaka samo še na potrditev kralja Karla III.

Lordska zbornica je upala, da bodo poslanci upoštevali njihov amandma, da sodbo o tem, ali je Ruanda varna država, prepustijo neodvisnim strokovnjakom, a so bili pri tem neuspešni. Je pa vladajoča torijska večina obljubila, da se določila tega zakona ne bodo nanašala na Afganistance, ki so sodelovali z britansko vojsko.

Zakon, ki mu oporekajo človekoljubne organizacije in številni strokovnjaki na področju azilnega prava, opredeljuje Ruando kot varno državo.

Britanski premier Rishi Sunak je v ponedeljek še pred koncem parlamentarnih razprav napovedal, da bo Združeno kraljestvo čez deset do dvanajst tednov začelo premeščati prosilce za azil v Ruando.

Kot navaja britanski BBC, je mogoče, da bodo premestitve trajno ali začasno blokirala sodišča. Predlagano zakonodajo glede premeščanja prosilcev za azil iz Združenega kraljestva v Ruando sta v preteklosti že zavrnili britansko vrhovno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).

Konservativna vlada, ki jo letos čakajo volitve, kot enega glavnih ciljev izpostavlja omejevanje prihodov migrantov na Otok.

Ruanda je izrazila zadovoljstvo nad potrditvijo zakonodaje in vlada v Kigaliju se po besedah njene tiskovne predstavnice veseli, da bo lahko sprejela tiste, ki jih bodo premestili k njim.

So pa zakonodajo znova ostro kritizirali tako Združeni narodi kot Svet Evrope.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk in visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi sta v izjavi pozvala britansko vlado k vnovičnemu razmisleku, češ da načrt premeščanja prosilcev za azil ogroža vladavino prava in v svetovnem merilu ustvarja nevaren precedens. Skrbijo ju zlasti prenašanje odgovornosti za zaščito beguncev in omejene možnosti za vlaganje pritožb na odločitve o premestitvi.

Da bi zakonodaja lahko kršila pravice prosilcev za azil in vladavino prava, je posvaril tudi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Michael O’Flaherty ter Veliko Britanijo pozval k opustitvi načrta. Skrbi ga, da bi v skladu z novimi pravili v večini primerov ljudi lahko premestili v Ruando brez predhodne preučitve njihovih prošenj. Tudi on je opozoril na omejene možnosti sodišč za izvajanje nadzora nad sprejetimi odločitvami.

Velika Britanija je ena od 46 članic Sveta Evrope in podpisnica evropske konvencije o človekovih pravicah in jo kot tako zavezujejo odločitve ESČP, ki je junija 2022 z začasnim ukrepom že blokiralo prvotno različico zakona.

Back to top button