Svet

Britanska regulatorja omejila uporabo cepiva AstraZenece na starejše od 30 let

Britanska regulatorja sta danes zaradi pojava krvnih strdkov omejila uporabo cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca na starejše od 30 let.

Britanska agencija za zdravila MHRA in odbor za cepljenje JCVI sta priporočila, naj se osebe, stare od 18 do 29 let, ki nimajo pridruženih bolezni, cepijo s kakšnim drugim cepivom, kot sta Pfizer/BioNTech in Moderna, ki sta obe odobreni za uporabo v Veliki Britaniji.

Tistim, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva AstraZenece, drugega pa še ne, regulatorja priporočata, naj se normalno cepijo z drugim odmerkom, poročajo tuje tiskovne agencije.

MHRA je tudi navedla, da so na Otoku po cepljenju s cepivom AstraZenece zabeležili 79 primerov krvnih strdkov, od katerih je bilo 19 smrtnih. V Veliki Britaniji so sicer do zdaj porabili več kot 20 milijonov odmerkov tega cepiva.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19. Obenem je potrdila, da koristi cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button