Borrell: Svetu je na Bližnjem vzhodu spodletelo

Svet je bil zelo neuspešen pri prizadevanjih za vzpostavitev rešitve z dvema državama za Izraelce in Palestince, je med obiskom na Kitajskem dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ob tem je posvaril pred vse slabšimi razmerami v Gazi in pozval Izrael k spoštovanju mednarodnega prava.

Borrell je dejal, da sta dve ločeni državi za Izraelce in Palestince v prihodnosti sicer zaželen cilj, vendar to ne bo rešilo trenutnega konflikta, ki se je razplamtel prejšnji konec tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki palestinskega oboroženega gibanja Hamas so prejšnjo soboto napadli Izrael – v napadih je na izraelski strani umrlo več kot 1300 ljudi, nekaj manj kot 3400 je bilo ranjenih. V izraelskem odgovoru s silovitim bombardiranjem Gaze pa je bilo doslej ubitih že več kot 1900 ljudi, večinoma žensk in otrok, ranjenih pa skoraj 8000.

“Trenutno smo v Gazi priča resnim humanitarnim razmeram,” je dejal Borrell, potem ko se je Pekingu s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem pogovarjal o vprašanjih mednarodne varnosti.

Visoki predstavnik EU je podprl stališča ZN in obsodil petkov poziv izraelskih oblasti k takojšnji evakuaciji več kot milijona prebivalcev severnega dela Gaze v južni del enklave. Izraelska vojska je sprva postavila 24-urni rok za evakuacijo, ki ga je kasneje očitno podaljšala. “V tako kratkem času je preprosto nemogoče premakniti tolikšno število ljudi,” je ob tem dejal Borrell.

EU je sicer izrazila odločno podporo Izraelu in njegovi pravici do obrambe, vendar je Borrell opozoril, da mora Izrael ob tem upoštevati mednarodno humanitarno pravo. “Vsaka pravica, tudi ta, ima svoje meje. Ta meja je mednarodno pravo,” je dejal.

Na vprašanje, ali je pozval Kitajsko, naj uporabi svoj vpliv na Bližnjem vzhodu, pa je odgovoril, da sta se z Wangom pogovarjala o tem, kaj lahko obe strani storita za reševanje razmer. Kitajska skuša ohraniti nevtralno stališče, je pa kritizirala dejstvo, da so v spopadu umrli civilisti.

Back to top button