Bolgarija opušča shemo zlatih potnih listov

Nova bolgarska vlada, ki napoveduje boj proti korupciji, je danes potrdila ukinitev sheme zlatih potnih listov, ki je v zameno za velike naložbe v državi ponujala bolgarsko državljanstvo. Ta praksa, ki velja od leta 2013, tujcem omogoča, da zaprosijo za dovoljenje za prebivanje in nato za potni list, če v državi vložijo najmanj 500.000 evrov.

 

 

Nova vlada bolgarskega premierja Kirila Petkova, ki je začela mandat 13. decembra, obljublja ničelno toleranco do korupcije v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada je danes odobrila predlog ministrstva za pravosodje, da se odpravi možnost pridobitve bolgarskega državljanstva za tujce v zameno za naložbe, je sporočila vladna tiskovna služba. Predlagane vladne spremembe zakona bo moral zdaj odobriti še bolgarski parlament.

Predhodna začasna vlada je državno agencijo za nacionalno varnost že lani opozorila na morebitne nepravilnosti pri 47 zlatih potnih listih, kar je velik delež vseh tovrstnih dokumentov. Medtem ko njihovo preverjanje še poteka, je agencija odkrila pet primerov, v katerih so bili potni listi izdani za naložbe v državne vrednostne papirje, ki so bili prodani takoj po končanem postopku.

Evropska komisija je večkrat kritizirala shemo, ki obstaja tudi na Cipru in na Malti, ter države pozvala, naj jo ukinejo, saj da spodbuja korupcijo in pranje denarja.

Source
STA
Back to top button