Boeing s Savdsko Arabijo v pogajanjih za dostavo 150 letal 737 max

Ameriški proizvajalec letal Boeing naj bi s svojimi letali tipa 737 max opremil letalsko floto savdskega nacionalnega prevoznika Riyadh Air. Skupna vrednost posla za dobavo 150 letal je ocenjena na osem milijard dolarjev (okoli 7,5 milijarde evrov), pogajanja med podjetjem in Savdijci pa še potekajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novi nacionalni prevoznik Riyadh Air, ki so ga ustanovili letos marca, je prvotno napovedal nakup 72 letal tipa 787 dreamliner.

Letalska družba se namerava do leta 2030 povezati z več kot 100 destinacijami po vsem svetu, operativno središče pa bo imela v savdski prestolnici.

Z letali 737 max naj bi zmanjšali porabo goriva in emisij za 20 odstotkov, hkrati pa ustvarili 50 odstotkov manj hrupa od trenutnih letal.

Da bo Savdska Arabija od Boeinga kupila več kot 100 letal, je Bela hiša napovedala že sredi marca, pri čemer je poudarila, da gre za nov mejnik v 80 letih sodelovanja med državama.

Na začetku maja pa je nakup 300 letal tipa 737 max pri ameriškem proizvajalcu napovedal tudi irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair. Vrednost tega naročila po maloprodajni ceni znaša več kot 40 milijard dolarjev (okoli 37,5 milijarde evrov), a pri tako obsežnih nakupih si letalske družbe po pravilu izpogajajo precejšnje popuste.

Source
STA
Back to top button