BMW opozarja na zvišanje cen v primeru spodletelega dogovora o brexitu

Neuspeh pogajanj med EU in Združenim kraljestvom o prihodnjih odnosih po brexitu bi podražil avtomobile znamk BMW in Mini tako za Britance kot ostale Evropejce, je danes opozoril finančni direktor nemškega avtomobilskega velikana BMW Nicolas Peter. Višje carine bi namreč za BMW predstavljale velik dodaten strošek, je pojasnil.

Če se Združeno kraljestvo in EU ne bosta dogovorila, bo treba za vse avtomobile, ki jih bodo poslali prek Rokavskega preliva, plačati dodatno dajatev v višini desetih odstotkov cene vozila. “To bi BMW stalo na stotine milijonov evrov in brez zvišanja maloprodajnih cen ne bi šlo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Peter.

Avtomobile za prodajo na britanskem trgu BMW izdeluje v EU, nekatere modele znamke Mini, ki jo ima prav tako v lasti, pa v EU pošilja z Otoka.

Prehodno obdobje po izstopu Združenega kraljestva iz EU, do konca katerega morata strani doseči dogovor, se izteče 31. decembra. A preboja še ni, dogovor pa je treba nato še ratificirati.

Če dogovora o sporazumu o prihodnjih odnosih ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije, kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih v 47 letih britanskega članstva v uniji ni bilo.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button