Blinken zagotovil, da ne bo pogovorov o Ukrajini brez Ukrajine

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes ukrajinskemu kolegu Dmitru Kulebi zagotovil, da se ZDA ne bodo z nikomer pogovarjale o Ukrajini brez sodelovanja Ukrajine. Prihodnji teden se bodo v Ženevi začeli pogovori na visoki ravni med ZDA in Rusijo o Ukrajini in drugih varnostnih vprašanjih.

 

 

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je dejal, da je Blinken v telefonskem pogovoru s Kulebo v luči nadaljevanja ruske agresije prav tako ponovil neomajno podporo ZDA ukrajinski neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti. Govorila sta tudi o možnih odgovorih na rusko obnašanje.

Blinken je kasneje novinarjem povedal, da lahko Rusija izbere diplomatsko rešitev ukrajinske krize, vendar pa pozornosti ZDA ne bo odvračala s svojimi zahtevami. “Pripravljeni smo na odločen odgovor nadaljnji ruski agresiji,” je dejal Blinken v napovedi pogovorov v Ženevi v ponedeljek.

Rusija, po njegovih besedah, s svojimi zahtevami zavaja svet. “Nihče ne bi smel biti presenečen, če bo Rusija izzvala incident in potem to izkoristila za vojaško posredovanje v upanju, da dokler se svet tega zave, bo že prepozno,” je dejal Blinken.

Rusija od Zahoda zahteva jamstva, da se Ukrajina ne bo pridružila zvezi Nato oziroma se zveza Nato ne bo širila naprej na nobeno od držav nekdanje Sovjetske zveze. “To je del scenarija, da se postavi nesprejemljive zahteve in potem trdi, da druga stran ne odgovarja in to potem izkoristi za vojaško posredovanje,” je dejal Blinken in potrdil, da bo glavna tema pogovorov ruska agresija na Ukrajino.

Blinken je glede Kazahstana, kjer potekajo spopadi med protestniki in vladnimi silami dejal, da bi bilo povabilo ruskih sil v državo napaka. “Kazahstan se bo težko znebil večjega ruskega vpliva, če povabi v državo ruske enote proti protestom. Ena od lekcij zgodovine je, da ko so Rusi enkrat v tvoji hiši, jih je potem včasih težko prepričati, da odidejo,” je dejal Blinken.

Source
STA
Back to top button