Blinken v Ukrajini pozval Putina, naj izbere mir

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Kijevu pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj za izhod iz ukrajinske krize izbere miroljubno pot. Srečal se je tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki se je zahvalil ZDA za podporo in pomoč v teh težkih časih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

“Močno upam, da bomo lahko ostali na diplomatski in miroljubni poti, a bo na koncu to odločitev predsednika Putina,” je dejal Blinken med obiskom v ameriškem veleposlaništvu v Kijevu, kjer se je kasneje srečal z Zelenskim.

Če Putin ne bo izbral diplomatske poti, bo izbral konfrontacijo in to bo za Rusijo imelo posledice, je opozoril Blinken.

Na mejah z Ukrajino je nameščenih več deset tisoč ruskih vojakov, kar krepi bojazni pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. Belorusija, ki prav tako meji na Ukrajino, njen predsednik Aleksander Lukašenko pa je zaveznik Putina, je v torek sporočil, da se v državi ruski vojaki udeležujejo skupnih vojaških vaj, ki zaradi obsega skrbijo Zahod.

Blinken je pred pogovori z ukrajinskim predsednikom Zelenskim in zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo v Kijevu danes še opozoril, da bi lahko Rusija z lahkoto na meje poslala dodatne enote. Poudaril je, da vedo za obstoj načrtov za dodatno povečanje teh sil v zelo kratkem času, kar daje Putinu možnost, da hitro sprejme dodatne agresivne ukrepe proti Ukrajini.

Visoki ameriški uradnik je medtem potrdil, da so ZDA odobrile dodatnih 200 milijonov ameriških dolarjev varnostne pomoči za Ukrajino ob 450 milijonih, ki jih je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna že dodelila Kijevu. “Zavezani smo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine in ji bomo še naprej nudili pomoč, ki jo potrebuje,” je dejal neimenovani visoki uradnik. Zelenski se je danes ob sprejemu Blinkna ZDA že zahvalil za to in drugo pomoč.

Blinken je tudi ocenil, da Rusija, ki predvsem zahteva zagotovila, da Ukrajina ne bi bila sprejeta v Nato, ni bila izzvana. Rusijo je obtožil, da želi “izpodbijati nekatera temeljna načela, ki so podlaga za celoten mednarodni sistem in so potrebna za ohranitev miru in varnosti, kot je načelo, da en narod ne more s silo spremeniti meja drugega”.

“Če bomo dovolili kršenje teh načel in nekaznovanost bomo odprli zelo veliko Pandorino skrinjico. Ves svet opazuje, kaj se tu dogaja,” je še opozoril.

Do obiska ameriškega državnega sekretarja v Kijevu prihaja po obsežnih diplomatskih prizadevanjih z evropskimi zavezniki in partnerji za enoten pristop pri obravnavi grožnje, ki jo Rusija predstavlja za Ukrajino, so sporočili iz State Departmenta. Na srečanjih naj bi govorili tudi o posledicah za Rusijo, če ta ne bo zmanjšala napetosti, so še navedli.

Blinken bo v okviru diplomatskih prizadevanj za zmanjšanje napetosti z Rusijo glede Ukrajine v četrtek odpotoval še v Berlin, kjer se bo sestal z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock. Govorila bosta o skupnih prizadevanjih pri odvračanju nadaljnje ruske agresije proti Ukrajini. To med drugim vključuje pripravljenost zaveznikov in partnerjev na uvedbo ukrepov, ki bi lahko imeli resne posledice in visoke gospodarske stroške za Rusijo.

Pogovorom z nemško kolegico bo sledilo še srečanje zunanjih ministrov v okviru četverice zaveznic, ki ob ZDA vključuje še Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo. V petek pa naj bi se v Ženevi srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Source
STA
Back to top button