Blinken o razmerah na Bližnjem vzhodu s savdskim prestolonaslednikom bin Salmanom

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes v Riadu srečal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Potrdila sta zavezanost zaščiti civilistov in zagotavljanju stabilnosti na Bližnjem vzhodu in širše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je “poudaril neomajno osredotočenost ZDA na zaustavitev terorističnih napadov Hamasa, zagotovitev izpustitve vseh talcev in preprečevanje širjenja konflikta”, je po pogovorih dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Vodja ameriške diplomacije je po četrtkovem solidarnostnem obisku v Izraelu začel turnejo po šestih arabskih državah, katere cilj je predvsem pritisk na Hamas, da bi se izognili širjenju konflikta v regiji, poroča AFP.

Po Jordaniji, Katarju, Bahrajnu, Združenih arabskih emiratih in Savdski Arabiji naj bi danes odpotoval še v Egipt, ki je ključni posrednik med Izraelom in Hamasom.

Rijad je zaradi konflikta v Izraelu in Gazi v soboto začasno prekinil pogovore o morebitni normalizaciji odnosov z Izraelom, potem ko sta prejšnji mesec tako bin Salman kot izraelski premier Benjamin Netanjahu potrdila, da sta državi vse bližje dogovoru.

Savdsko zunanje ministrstvo je objavilo izjavo, v kateri je obsodilo “prisilno preseljevanje Palestincev iz Gaze” in nadaljevanje napadov na nezaščitene civiliste.

Rijad se je s tem odzval na potezo izraelske vojske, ki je prebivalcem severnega dela Gaze v luči pričakovane kopenske ofenzive v petek ukazala, naj zapustijo svoje domove in se odpravijo na jug palestinske enklave. Izrael je medtem na meji z Gazo v zadnjih dneh namestil več deset tisoč vojakov.

Back to top button