Blinken in Lavrov v Ženevi na kriznih pogovorih o Ukrajini

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se bo po pogovorih v Kijevu in Berlinu v minulih dneh danes v Ženevi sestal še z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Govorila bosta predvsem o razmerah na ukrajinsko-ruski meji.

 

 

Blinken je v sklopu diplomatske turneje že obiskal Kijev in Berlin, danes pa se bo sestal še z Lavrovom v Ženevi. Potovanja sekretarja so del diplomatskih prizadevanj za umiritev napetosti, ki jo povzroča krepitev ruske vojske in njene agresije proti Ukrajini.

Z ruskim zunanjim ministrom bosta obravnavala varnostna vprašanja glede Ukrajine ter ukrepe za umiritev napetosti med Moskvo in Zahodom.

ZDA in Rusija druga drugo obtožujeta provokacij. Američani menijo, da se ruske enote na meji z Ukrajino pripravljajo na invazijo, Rusija pa se čuti izzvano zaradi kopičenja ameriških enot in orožja v Evropi.

Blinken je ruske obsodbe v četrtek po pogovorih z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock o skupnih prizadevanjih pri odvračanju ruske agresije zavrnil in dejal, da je namen zagotavljanja vojaške obrambne opreme Ukrajini le, da bi se država lahko sama branila.

Medtem ko ZDA in njihove zahodne zaveznice zahtevajo umik ruskih vojakov, pa Moskva zahteva varnostna jamstva in ustavitev širjenja vojaške zveze Nato proti vzhodu.

Lavrov je po pogovorih z Natom pretekli teden obsodil pomanjkanje odzivnosti Zahoda. Konflikt je opisal kot provokacije Zahoda z umetno širitvijo Nata, ki je s koncem hladne vojne pred več kot 30 leti izgubil svoj namen.

Prizadevanja za zmanjšanje napetosti so v polnem teku že nekaj tednov, vendar doslej niso prinesla nobenih vidnih rezultatov.

Source
STA
Back to top button