Bidnovi izvršni ukazi: širši dostop do zavarovanja, sredstva ustanovam, ki izvajajo splav

Američani se lahko prijavijo za subvencionirana zdravstvena zavarovanja

Predsednik ZDA Joe Biden je podpisal več izvršnih ukazov, ki širijo dostop do zdravstvenega zavarovanja v državi, in odpravil nekatere ukrepe, ki jih je uvedel njegov predhodnik Donald Trump.

T. i. zdravstvene tržnice, kjer zavarovalnice tekmujejo med seboj za zavarovanja, s čimer lahko znižujejo cene, je Trump opustil, Biden pa jih je spet zagnal in določil, da se ljudje lahko od 15. februarja do 15. maja prijavijo za subvencionirana zavarovanja.

“Ne delam nič novega, ampak le obnavljam reformo in zdravstveno zavarovanje za revne Medicaid, kot je bilo pred Trumpom,” je dejal Biden, ki je poleg tega odpravil Trumpov ukrep, ki je ministrstvu za zdravje prepovedal svetovanje ženskam, ki so razmišljale o splavu.

Posebni pogoji za revnejše

Odpravil je tudi delovno obveznost za revnejše prebivalce kot pogoj za pridobitev zdravstvenega zavarovanja Medicaid. Ta Trumpov ukrep je bil nezakonit, saj so ga sodišča blokirala, ker zakon o uvedbi Medicaida nikjer ne navaja, da morajo revnejši za zavarovanje imeti zaposlitev. O tem vprašanju bo sicer odločalo vrhovno sodišče ZDA.

Bidnovi cilji glede zdravstva v ZDA

Biden je med kampanjo za predsednika ZDA obljubljal nadgradnjo reforme Obamacare, ki naj bi zagotovila zavarovanje za vse prebivalce ZDA.

Ob tem je zavrnil zahteve po uvedbi povsem javnega zdravstva v državi in zagovarjal sistem javno-zasebne narave. V bistvu ohranja že obstoječi sistem, ki mu želi dodati javno možnost za vse, ki se ne morejo zavarovati sami ali prek delodajalca.

Za to bodo potrebni zakoni, ki jih mora sprejeti še ameriški kongres. Trenutno je brez zdravstvenega zavarovanja približno 32 milijonov Američanov, večina od njih bi si lahko zavarovanje uredila s subvencijami v okvirju programa Obamacare.

Biden se odziva na očitke

Biden je razveljavil tudi prepoved državnega financiranja skupin, ki izvajajo splav ali ljudi obveščajo o tej temi, poroča britanski BBC. Dejal je, da odpravlja “napad nekdanjega predsednika Trumpa na dostop žensk do zdravja”.

“Ne uvajam nobenega novega zakona, nobenega novega vidika zakonodaje,” je Biden odgovoril na kritike, da vlada z izvršnimi ukazi, namesto da bi zakonodajo sprejemal kongres.

“S tem ne počnemo nič drugega, kot da obnavljamo zakon o dostopni oskrbi … kakršen je bil, preden je Trump postal predsednik,” je dodal.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button