Bidnova vlada za odpravo prepovedi TikToka v ZDA

Vlada predsednika Josepha Bidna je v sredo na zveznem sodišču v Washingtonu zaprosila za zaustavitev postopka prepovedi aplikacije TikTok v ZDA, ki ga je sprožila vlada bivšega predsednika Donalda Trumpa. Bidnova vlada želi najprej izvesti revizijo, ali TikTok res ogroža nacionalno varnost.

Trump se je odločil prepovedati TikTok z izgovorom na nacionalno varnost, vendar pa so njegovi kritiki prepričani, da je to storil iz maščevanja potem, ko so mladi uporabniki lažno naročali vstopnice za eno od njegovih lanskih predvolilnih zborovanj, ki se ga niso nameravali udeležiti.

Na zborovanje, za katerega je Trumpova kampanja oglaševala milijon udeležencev, jih je potem prišlo le nekaj tisoč in Trump je bil jezen.

Bidnova vlada je sodišče zaprosila za zamrznitev postopka, ker namerava izvesti revizijo in ugotoviti, kaj je res in kaj ni oziroma ali je TikTok res grožnja nacionalni varnosti s tem, da je povezan s kitajsko vlado, kot je to trdila Turmpova vlada.

“Ministrstvo za trgovino je še naprej zavezano trdni obrambi nacionalne varnosti ter tudi gospodarstvu in zaščiti pravic posameznikov do zaupnosti zasebnih podatkov,” je v vlogi sodišču sporočilo ministrstvo za trgovino ZDA.

Časnik Wall Street Journal ob tem poroča, da je Bidnova vlada prav tako ustavila Trumpovo zahtevo, da se TikTok proda ameriškim vlagateljem. TikTok je v lasti kitajskega podjetja ByteDance in Trumpova vlada je pritiskala, da se ga proda. Kupiti sta ga nameravala Oracle in Walmart.

Trumpova vlada je trdila, da TikTok zbira podatke o ameriških uporabnikih in jih posreduje kitajski vladi. Bidnova vlada želi to najprej preveriti, vendar pa prodaje TikToka ne bo izsiljevala.

Source
STA
Back to top button