Bidnova vlada se namerava odločneje spopasti z domačim terorizmom

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je danes objavila svojo nacionalno strategijo boja proti domačemu terorizmu. To je postala prioriteta zaradi napada privržencev bivšega predsednika Donalda Trumpa na kongres 6. januarja in zaradi splošnega naraščanja desnega nacionalističnega ekstremizma.

“Nasilni domači skrajneži, ki jih motivirajo različne ideologije, predstavljajo povišano stopnjo nevarnosti za našo državo v letu 2021,” je novinarjem povedal visoki predstavnik vlade, ki ni želel biti imenovan.

“Rasistično ali etnično motivirani nasilni skrajneži in še posebej tisti, ki širijo superiornost bele rase in protivladne milice, predstavljajo največjo grožnjo,” je dejal.

Nasilne znajo biti tudi skrajne levičarske skupine, vendar pa je direktor FBI Christopher Wray že v času Trumpove vlade priznal, da trenutno ni primerjave med stopnjo nevarnosti ene in druge strani.

Desni, rasistični, nacionalistični in beli domači skrajneži so veliko bolj organizirani, oboroženi in nevarni, kar so med drugim potrdili z napadom na kongres, ki je zahteval pet življenj, povzročil za najmanj 1,5 milijona dolarjev škode in zamajal vero v tradicijo mirnega prenosa oblasti v ZDA po volitvah.

Načrt Bidnove vlade je kljub temu “ideološko nevtralen” in sloni na preventivi, motenju ter odvračanju skrajnežev ob ohranjanju individualnih svoboščin.

Uvodoma želi vlada izboljšati delitve informacij o skrajnjih skupinah ali posameznikih na zveznih in lokalnih ravneh ter med njimi. Pravosodno ministrstvo je zato oblikovalo nov nacionalni sistem poročanja o primerih, povezanih z domačim terorizmom.

Skupaj s spletnimi družbenimi mediji in tehnološkimi podjetji želi vlada tudi zatreti novačenje nasilnih skrajnežev in pozive k nasilju. V skladu s tem se je Washington pridružil mednarodnemu gibanju proti širitvi skrajnih vsebin na internetu Christchurch Call, kar je Trump zavračal.

Vlada bo tudi skušala iz vrst policije in vojske odstraniti skrajneže ali jih prevzgojiti. Potem je tu še odpravljanje dolgoročnih vzrokov za nasilni ekstremizem, kot so ekonomske neenakosti, strukturni rasizem in razširjenost orožja.

Wray je marca v kongresu povedal, da se je število zveznih preiskav domačega terorizma od časa, ko je prevzel položaj leta 2017, pa do danes podvojilo s 1000 na 2000. FBI je doslej aretiral skoraj 500 Trumpovih napadalcev na kongres.

Source
STA
Back to top button