Svet

Biden želi začasno zamrzniti zvezni davek na pogonska goriva

Ameriški predsednik Joe Biden kongresu predlaga sprejetje zakona o začasni zamrznitvi plačevanja zveznega davka na bencin in dizel, ki bi trajala tri mesece oz. do konca poletja. Zvezni davek na galono bencina (3,8 litra) v ZDA sicer znaša 18,4 centa, na galono dizla pa 24,4 centa.

 

 

Predlagani ukrep bi povprečnemu Američanu pri polnjenju avtomobilskega rezervoarja po ocenah prinesel 3,6 odstotka prihranka.

Bidnov predhodnik Barack Obama je sicer tovrstno zamrznitev leta 2008 označil za politični trik. Demokrati so bili v preteklosti na splošno proti takemu ukrepu, republikanci pa so ga podpirali.

Ker gre za Bidnovo idejo, jo bodo demokrati v kongresu po pričakovanju podprli, kako bodo ravnali republikanci, pa ni jasno. Tradicionalno so naklonjeni ukinjanju oz. zniževanju davkov.

Visoke cene bencina trenutno politično koristijo prav republikancem, saj Bidnovo priljubljenost v javnosti nižajo pod raven, ki jo je beležil njegov neposredni predhodnik Donald Trump.

Bidnov svetovalec za energijo Amos Hochstein medtem trdi, da bi lahko potrošniki, če bi podobne ukrepe uvedle še zvezne države, prihranili po 50 centov na galono. Trenutno je sicer cena bencina po ZDA v povprečju nekoliko nižja od petih dolarjev na galono, potem ko je to raven v zadnjih tednih presegla. Cena dizla je še nekoliko višja.

Biden na cene bencina ne more vplivati. Doslej je sprostil naftne rezerve, vendar so podjetja cene višala naprej. Cene dizla in bencina namreč določa trg oziroma podjetja. Biden jih je že pozval, naj se odpovedo delu dobička.

V tej luči odmeva predsednikov javni spor z glavnim izvršnim direktorjem Chevrona Michaelom Wirthom, ki trdi, da aktualna ameriška vlada demonizira naftni sektor, namesto da bi skupaj iskali rešitve. To je sporočil po tem, ko je Biden pozval k umiritvi naraščanja cen in povečanju proizvodnje v rafinerijah.

Cene bencina rastejo zaradi vojne v Ukrajini. Nekoliko lahko pri umirjanju pomagajo države dobaviteljice nafte, zato bo Biden, čeprav je pred volitvami 2020 trdil, da s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija ne bo imel opravkov, obiskal Savdsko Arabijo.

Republikanci v ZDA pa za rast cen krivijo prav predsednika, ki da nima ustreznega odnosa do naftnega sektorja in se v boju proti podnebnim spremembam zavzema za okolju prijaznejšo energijo. “Celo leto že vodijo sveto vojno proti poceni ameriškim virom energije, sedaj pa želijo pomesti posledice pod kup davkoplačevalskega denarja,” je izjavil vodja senatnih republikancev Mitch McConnell.

Zamrznitev plačevanja davka naj bi zvezni proračun stala deset milijard dolarjev, kar naj bi pokrili iz sklada za gradnjo in vzdrževanje cest, ki se večinoma polni z davkom na bencin.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button