AktualnoSvet

Biden začel evropsko turnejo ob napovedi donacije cepiva revnim državam

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo zvečer s prihodom v Veliko Britanijo začel svojo prvo turnejo v tujini, med katero se bo danes sestal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Po poročanju ameriških medijev bo te dni naznanil, da bodo ZDA od Pfizerja kupile 500 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 in jih podarile revnim državam.

Biden, ki bo v britanskem Cornwallu od petka sodeloval na vrhu voditeljev držav G7, se bo konec tedna srečal še z britansko kraljico Elizabeto II., nato pa v okviru turneje odpotoval v Bruselj, kjer bo sodeloval na vrhu Nata in se srečal z voditelji EU. Turnejo bo končal prihodnjo sredo s srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Ženevi.

Ameriški mediji so na podlagi dobro obveščenih virov iz Bele hiše poročali, da bo predsednik Biden danes ali v naslednjih dneh objavil, da bodo ZDA revnim državam podarile 500 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dopisnikom Bele hiše na letalu do Velike Britanije povedal, da bo predsednik ZDA svoj prvi obisk v tujini, odkar je 20. januarja prevzel položaj, začel z veliko novico o cepivih.

Sullivan ni šel v podrobnosti pred Bidnovo najavo, vendar pa so mediji neuradno izvedeli, da gre za 500 milijonov odmerkov cepiva, ki bodo večinoma namenjene državam v razvoju. “Mi smo bili zaloga za demokracijo v drugi svetovni vojni in sedaj bomo zaloga za cepiva,” je dejal Sullivan.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button