SvetGospodarstvo

Biden za zvišanje davkov za najbogatejše

Ameriški predsednik Joe Biden bo v svojem prvem nagovoru v ameriškem kongresu, odkar je prevzel položaj, pozval k zvišanju davkov za najbogatejše, so danes povedali neimenovani predstavniki Bidnove administracije. S tem želi pridobiti sredstva za program pomoči družinam iz srednjega razreda, vreden 1800 milijard ameriških dolarjev.

Načrt za ameriške družine namerava Biden financirati z odpravo davčnih olajšav za najbogatejše, ki jih je uvedel njegov predhodnik Donald Trump, in s krpanjem vrzeli v davčni zakonodaji, ki jih najbogatejši izkoriščajo za to, da bi se izognili plačevanju davkov.

“Predsednik bo predstavil niz ukrepov, s katerimi bi zagotovili, da bodo najbogatejši Američani plačali toliko davkov, kot so dolžni. Obenem pa bo zagotovil tudi, da se za nikogar, ki zasluži manj kot 400.000 dolarjev na leto, davki ne bodo zvišali,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal eden od uradnikov, ki je želel ostati neimenovan.

Davčno stopnjo za najvišji dohodninski razred, ki jo je Trump znižal na 37 odstotkov, želi Biden dvigniti nazaj na 39,6 odstotka.

S tem in z odpravo vrzeli v davčni zakonodaji namerava financirati program za družine, vreden 1800 milijard dolarjev (okoli 1490 milijard evrov). Znižanje davkov za ljudi z nizkimi prihodki bo predstavljajo 800 milijard paketa, investicije pa 1000.

Med drugim načrt predvideva 200 milijard dolarjev za financiranje predšolskega izobraževanja za tri- in štiriletnike. Poleg tega namerava vlada 109 milijard nameniti za financiranje dveh let dodiplomskega študija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zagotoviti želi še, da bi plačana bolniška odsotnost in do tri mesece porodniškega dopusta v ZDA postala pravilo.

Namen strategije je po navedbah uradnikov Bidnove administracije “vzpostaviti močno in vključujoče gospodarstvo za prihodnost”. “Predsednikov načrt je jasen pri tem, kje moramo zmanjšati davčno breme in kje misli, da je treba davke ustrezno zvišati,” je še povedal eden od njih.

Načrt bosta morala potrditi oba domova ameriškega kongresa. Na težave bi lahko Biden naletel predvsem v senatu, kjer imajo demokrati najbolj tesno možno večino.

Source
STA
Back to top button