AktualnoSvet

Biden za zdaj ne bo sprejel odločitve o povečanju sprejema beguncev v ZDA

Ameriški predsednik Joe Biden, ki je še februarja govoril, da bo v svojem prvem polnem proračunskem letu, to je do 30. septembra 2022, povečal število beguncev za sprejem v ZDA na 125.000, za zdaj ne namerava dvigniti omejitve sprejema do 15.000 beguncev na leto, ki jo je uvedel Donald Trump. Pritisk na južno mejo je tako velik, da ne gre.

State Department je kongresu februarja predlagal, da bi v letošnjem proračunskem letu do konca septembra 2022 lahko sprejeli 62.500 beguncev, vendar je Biden sedaj od tega načrta odstopil.

Do 31. marca so ZDA sicer od 1. oktobra lani sprejele le 2050 beguncev. Biden je v petek nameraval povedati, da bodo v letošnjem proračunskem letu ostali pri sprejemu 15.000 beguncev in nanj so se vsule kritike iz kongresa in človekoljubnih organizacij.

“Globoko smo razočarani, da se je predsednik Biden odločil ohraniti rekordno nizko dovoljeno število beguncev, kar je določil njegov predhodnik,” je sporočil predsednik človekoljubne organizacije International Rescue Committee David Miliband.

Newyorška demokratska kongresnica Alexandria Ocasio Cortez pa je opozorila, da so ljudje volili Bidna, ker je obljubil dobrodošlico priseljencem. “Ohranitev ksenofobične in rasistične politike Trumpove vlade ni prav. Drži obljubo,” je tvitnila.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je po kritikah sporočila, da predsednik vseeno ne bo ostal pri številki 15.000, vendar pa je tudi ne bo dvignil na 62.500. Odločitev bo oznanil 15. maja.

ZDA so doslej nameravale letos sprejeti 7000 beguncev iz Afrike, 1500 iz Evrope in srednje Azije, 3000 iz Latinske Amerike in Karibov, 1500 z Bližnjega vzhoda in južne Azije, 1000 iz vzhodne Azije in še 1000 drugih.

Država se trenutno sooča z rekordnim navalom nezakonitih priseljencev na južno mejo in Bidnova vlada jih pošilja nazaj, vendar ne dohaja priliva. Poleg tega se je Biden odločil, da otrok brez spremstva ne bodo pošiljali nazaj v Mehiko, vendar ne najde dovolj prostora zanje. V tem trenutku bi bilo povečanje števila beguncev za Bidnovo vlado politično zelo občutljivo, kakor tudi, če tega ne stori.

Source
STA
Back to top button