Biden za ustanovitev komisije o posledicah suženjstva

Z izvolitvijo demokrata Joeja Bidna na položaj predsednika ZDA so v ameriškem kongresu znova oživele razprave o priznanju odškodnin temnopoltim Američanom zaradi suženjstva njihovih prednikov. Večina Američanov odškodninam sicer še vedno nasprotuje. Biden podpira ustanovitev komisije o preučitvi posledic suženjstva.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v sredo dejala, da Biden podpira ustanovitev komisije, ki bi preučila posledice suženjstva in vprašanje odškodnin, ni pa povedala, ali predsednik zagovarja odškodnine.

Temnopolta kongresnica iz Teksasa Sheila Jackson Lee trdi, da ima v predstavniškem domu podporo 173 poslancev za predlog zakona o ustanovitvi posebne komisije, ki bi preučila suženjstvo, njegove posledice in sistemski rasizem v ZDA, ter predlagala ukrepe za odpravo krivic, vključno z neposrednimi plačili iz proračuna temnopoltim Američanom zaradi neplačanega dela in trpljenja njihovih prednikov.

Jackson Leejeva trdi, da se neenakosti nadaljujejo in danes je to še posebej očitno v pandemiji covida-19, v kateri temnopolti Američani po okužbi trikrat pogosteje potrebujejo zdravljenje v bolnišnici kot belci in dvakrat bolj pogosto umirajo.

Demokrati sicer skušajo s podobnim predlogom vse od leta 1989, vendar doslej še niso uspeli, saj je večina Američanov odločno proti. Odškodnine temnopoltim za suženjstvo podpira manj kot 30 odstotkov Američanov. Niti temnopolti niso enotni, saj nekateri menijo, da bo to še bolj razdelilo družbo, in menijo, da starih krivic ne gre odpravljati z novimi.

Temnopolti republikanski kongresnik iz Utaha Burgess Owens je dejal, da so njegovi predniki prišli v ZDA kot sužnji, vendar uspeli pobegniti in postali uspešni podjetniki. “Odškodnine niso praktične in ne bodo sprejete, zato je okrutno do temnopoltih Američanov, da se jim sploh obuja upanje na to,” je dejal.

Biden je osvojil demokratsko nominacijo in potem položaj predsednika tudi po veliki zaslugi temnopoltih Američanov, zato je to vprašanje zanj zelo občutljivo. Podpore ne more pozabiti, vendar pa zaradi odškodnin v času, ko je veliko drugih prioritet, noče tvegati še večjih delitev v kongresu.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button