Biden za položaj novega generalnega sekretarja Nata podprl Rutteja

Ameriški predsednik Joe Biden se je odločil, da bo za novega generalnega sekretarja zveze Nato podprl nizozemskega premierja Marka Rutteja, poroča Politico, ki se sklicuje na neimenovane vire v ameriški vladi. Rutte, ki so mu podporo danes izrazili tudi v Londonu, naj bi si za imenovanje na položaj že zagotovil podporo dveh tretjin članic Nata.

Rutte naj bi na čelu zavezništva nasledil Jensa Stoltenberga, ki mu mandat poteče letos oktobra. Generalni sekretar zveze Nato mora sicer dobiti soglasno podporo vseh 31 članic, odločilna pa je podpora ZDA.

Norvežan je na čelu Nata od leta 2014, večina zaveznic pa bi rada videla, da bo naslednik znan in potrjen na vrhu julija letos v Washingtonu, poroča Politico.

“Po zelo intenzivnih krogih razprav med zavezniki smo zdaj na točki, ko je več kot 20 zaveznikov Nata pripravljenih podpreti premierja Rutteja kot naslednjega generalnega sekretarja,” je dejal neimenovani predstavnik Nata.

V primeru, da bodo Američani za predsednika letos ponovno izvolili Donalda Trumpa, Rutte ne bo imel enostavnega dela, kot ga sicer ni imel niti Stoltenberg. Trump namreč sedaj niti ne poskuša več skriti svoje podpore ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in nasprotovanja zavezništvu.

Danes so podporo kandidaturi Rutteje za položaj generalnega sekretarja zavezništva izrazili tudi v Londonu. “Združeno kraljestvo odločno podpira nizozemskega premierja Marka Rutteja, da bi na položaju generalnega sekretarja Nata nasledil Jensa Stoltenberga,” je sporočil tiskovni predstavnik britanskega premierja Rishija Sunaka.

Dodal je, da je 57-letni odhajajoči nizozemski premier v Natu zelo spoštovan, obenem pa ima tudi prave reference. Po njegovi oceni bo zavezništvo z njim na čelu ostalo močno, pripravljeno na obrambo in odvračanje, ter bo uresničilo svojo vizijo Nato 2030, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Članice zavezništva so se zavezale, da bodo svojo porabo za obrambo dvignile na najmanj dva odstotka svojega letnega BDP. Letos bo ta mejnik po napovedih doseglo 18 držav, med njimi Nizozemska. Lani jih je ta mejnik doseglo sedem.

Back to top button