Biden za novega poveljnika ameriške vojske imenoval generala zračnih sil Charlesa Browna

Ameriški predsednik Joe Biden je danes pred Belo hišo na položaj načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA imenoval generala zračnih sil Charlesa Browna, ki bo na položaju zamenjal generala Marka Milleyja. Tega je leta 2018 na položaj imenoval Donald Trump.

V primeru senatne potrditve bo Brown šele drugi temnopolti častnik na tem položaju po Colinu Powellu v letih 1989-1993.

Brown, ki trenutno opravlja funkcijo načelnika štaba ameriških zračnih sil, je izkušen pilot z več kot 3000 urami letenja, od tega 130 v vojni. Poveljeval je bojni eskadrilji in dvema bojnima kriloma ter ameriškim zračnim silam v okviru Centralnega poveljstva in Indo-pacifiškega poveljstva.

Po umoru temnopoltega Georgea Floyda leta 2020 v Minnesoti je Brown posnel čustven videoposnetek o svojih osebnih izkušnjah z diskriminacijo, tudi v ameriški vojski.

“Razmišljam o svoji karieri v zračnih silah, kjer sem bil pogosto edini Afroameričan v svoji eskadrilji ali kot višji častnik edini Afroameričan v sobi. Razmišljam o pritisku, ki sem ga čutil, da moram delati brez napak, čeprav so nadrejeni od mene pričakovali manj. Razmišljam o tem, da sem se moral dvakrat bolj potruditi, da bi dokazal, da so njihova pričakovanja in dojemanje Afroameričanov neveljavni,” je povedal Brown.

Source
STA
Back to top button