Biden v Wisconsinu poudarjal nujnost dodatnih spodbud gospodarstvu

Ameriški predsednik Joe Biden je bil v torek na prvem uradnem obisku, odkar je 20. januarja nastopil položaj. V Milwaukeeju v državi Wisconsin je imel javno tribuno, na kateri je poudarjal potrebo po potrditvi njegovega 1900 milijard dolarjev vrednega načrta boja proti pandemiji covida-19 in za pomoč gospodarstvu.

Biden vztraja, da Američani potrebujejo pomoč, čeprav republikanci poudarjajo, da se pandemija v zadnjih tednih umirja in zato ni več razlogov za povečevanje proračunskega primanjkljaja.

Vodja senatne manjšine Mitch McConnell je dejal, da bo Biden utrpel politično škodo, če bo vztrajal pri obsežni pomoči, ker bo poenotil republikance. “Vztrajam. Republikanci se bodo poenotili, ampak Američani bodo brez pomoči trpeli,” je pred odhodom v Wisconsin dejal Biden.

V zgodovinski dvorani Pabst v središču Milwaukeeja je na javni tribuni v organizaciji televizije CNN Biden odgovarjal na vprašanja republikancev, demokratov in neodvisnih volivcev zvezne države, ki je od leta 1988 volila demokratske predsedniške kandidate, leta 2016 pa je izvolila Donalda Trumpa. Lani je tam zmagal demokrat Biden, vendar tesno.

Trump je bil edina tema, o kateri Biden ni hotel govoriti. “Utrujen sem od Trumpa. Štiri leta so bile novice le o Trumpu. Naslednja štiri leta želim zagotoviti, da bodo novice o Američanih,” je dejal in si prislužil aplavz.

Udeležence je zanimalo, kako je z odpiranjem šol, in Biden je odgovoril, da vztraja pri načrtu odprtja vseh šol v prvih sto dnevih njegovega vladanja. Po njegovem bi odpiranje šol lahko pospešili, če bi začeli cepiti učitelje. Pri tem je priznal, da o vrstnem redu odloča vsaka država posebej. Biden pričakuje, da bo vsak, ki si to želi, cepljen do julija, ko bo zvezna vlada imela dovolj cepiva za vse Američane.

Odgovarjal je tudi na vprašanja o številnih drugih temah, od policijskega nasilja in reform do priseljevanja v ZDA. V naslednjih dneh bo predlagal korenito reformo sistema priseljevanja. Ponovil je, da želi pot do državljanstva za nezakonite priseljence, ki so danes v ZDA.

Nekoliko se je tudi pošalil, češ da se še ni navadil, da je res v Beli hiši. Ne more se navaditi, da mu z vseh strani strežejo, po mesecu dni pa da še vedno, ko se zjutraj zbudi, pogleda prvo damo Jill Biden in vpraša, če ve, kje pravzaprav sta.

Source
STA
Back to top button