Biden v pogovoru s Xijem zaskrbljen zaradi človekovih pravic na Kitajskem

Ameriški predsednik Joe Biden se je v sredo po telefonu pogovarjal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. Kot je sporočila Bela hiša, je izrazil zaskrbljenost zaradi kršitev človekovih pravic v pokrajini Xinjiang ter zaradi nepoštenih trgovinskih praks Pekinga. Xi pa je opozoril, da bi bil spopad med Kitajsko in ZDA katastrofalen za obe državi.

V prvem telefonskem pogovoru s Xijem po prevzemu položaja je bil Biden kritičen tudi glede Kitajske represije v Hongkongu in vse odločnejšega ukrepanja v regiji, tudi na Tajvanu. Xi je ob tem izrazil upanje, da bodo ZDA glede Tajvana, Hongkonga in Xinjianga ravnale previdno, saj gre pri teh vprašanjih za suverenost in ozemeljsko celovitost Kitajske, je danes poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Predsednika svetovnih sil sta tudi izmenjala mnenja o spopadanju s pandemijo covida-19 ter o izzivih, povezanih z globalno zdravstveno varnostjo, podnebnimi spremembami ter preprečevanjem širjenja orožja. Biden se je zavzel tudi za “svobodno in odprto območje Indije in Pacifika”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Peking si lasti skoraj celotno območje Južnokitajskega morja kljub nasprotnim zahtevam Tajvana, Filipinov, Bruneja, Malezije in Vietnama. Pravno si skuša to zagotoviti tudi z gradnjo umetnih otokov. Območje, ki je sicer pomembna pomorska pot, naj bi bilo namreč tudi bogato z nafto in plinom, kar si skuša Kitajska prisvojiti zgolj zase. ZDA tem težnjam Kitajske po širitvi suverenosti na morju nasprotujejo in to dokazujejo z rednim plutjem po območjih, kjer bi moralo biti odprto morje.

Biden je tudi čestital vsem Kitajcem ob kitajskem novem letu.

Xi pa je ameriškega kolega opozoril, da bi bil spopad med Kitajsko in ZDA katastrofalen za obe državi ter dejal, da morata strani znova vzpostaviti poti dialoga za izogibanje nesporazumom in napačnim ocenam. Pri tem je poleg diplomatskih kanalov omenil tudi tesnejše stike na področju gospodarstva, financ ter pri kazenskem pregonu.

Nazadnje se je Xi s kakim ameriškim predsednikom pogovarjal marca lani, ko je bil na položaju še Donald Trump. Odtlej so se odnosi med državama ohladili na najnižjo raven v zadnjih desetletjih.

Source
STA
Back to top button