AktualnoSvet

Biden v Georgii pozval k volitvam, Trump govoril o volilnih prevarah

Bodoči predsednik ZDA Joe Biden in odhajajoči Donald Trump sta sinoči pred današnjim drugim krogom senatnih volitev obiskala ameriško zvezno državo Georgio in opravila vsak svoje zborovanje. Demokrat Biden se je zahvalil volivcem za zaupanje in pozval k veliki udeležbi na senatnih volitvah, Trump pa je ponavljal teorije zarote o volilnih prevarah.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Biden je v Atlanti poudaril, da bo zmaga obeh demokratskih kandidatov Johna Ossoffa in Raphaela Warnocka zagotovila demokratsko večino v zveznem senatu. “Ljudje to je to. Novo leto je in jutri bo nov dan za Atlanto, Georgio in Ameriko. Ena sama država lahko začrta smer ne le za štiri leta ampak za naslednjo generacijo,” je v ponedeljek v središču Atlante dejal Biden.

Pošalil se je, da je v Georgii zmagal kar trikrat, saj so tam po volitvah 3. novembra izvedli še dve ponovni štetji glasovnic. Trump se s porazom še vedno ni sprijaznil in v soboto je od republikanskega državnega sekretarja Georgie zahteval, naj mu nekje najde potrebne glasove in mu zagotovi zmago. Telefonski pogovor je sprožil nove pozive za kazenski pregon Trumpa tako na zvezni kot državni ravni.

“Trump porabi veliko več časa za jamranje in pritožbe kot pa za reševanje krize pandemije koronavirusa. Res ne vem, zakaj si še vedno želi ostati na položaju, saj noče nič delati,” je dejal Biden. Oba republikanska kandidata je označil za Trumpova lizuna, ki bosta le izvajala obstrukcijo. “Oba mislita, da sta prisegla Trumpu, ne pa ustavi ZDA,” je dejal.

Pred Bidnom je tako imenovano mega cerkev v mestu Milner obiskal podpredsednik ZDA Mike Pence in navijal za izvolitev republikanskih kandidatov Davida Perdua in Kelly Loeffler. Imenoval ju je za zadnjo obrambno črto pred demokratskim prevzemom Washingtona. Perdue, ki je sicer v karanteni, je po telefonu sporočil, da je na kocki prihodnost republike, zbranim pa razložil, da so volitve za republikanca božji poziv.

Številni republikanci v kongresu nameravajo v sredo na skupnem zasedanju obeh domov kongresa za potrditev glasovanja elektorjev, ki so prisodili zmago Bidnu, ugovarjati izidu volitev.

Loefflerjeva je napovedala ugovor, Perdua pa zaradi karantene ne bo v Washington. Zasedanju bo predsedoval Pence, ki ima po zakonu simbolično vlogo razglasitve zmagovalca. Na pozive podpornikov, naj ne potrdi Bidnove zmage, je Pence odgovoril le, da bodo imeli svoj dan v kongresu, ni pa razložil, kaj je s tem mislil.

Doslej je predčasno svoje glasove oddalo že več kot tri milijone volivcev Georgie. Pred volitvami 3. novembra je predčasno volilo 3,6 milijona ljudi. Okrog 1,4 milijona jih je volilo na dan volitev v živo, Biden pa je od skupaj od okoli petih milijonov oddanih glasovnic premagal Trumpa za nekaj manj kot 12.000 glasov.

Demokrati morajo za prevzem večine v senatu dobiti obe tekmi, republikancem pa za ohranitev večine zadostuje le ena zmaga. Ankete so do konca ostale tesne; demokrata sta sicer imela rahlo prednost, kar pa ne pomeni veliko in vse bo odvisno od današnje udeležbe.

V Georgio je prišel v ponedeljek zvečer tudi Trump, ki pa je največ časa za svoj nastop v Daltonu na severu države porabil za nizanje teorij zarote o volilnih prevarah, ki jih jemljejo resno le še njegovi podporniki. Pozdravila ga je množica podpornikov brez mask.

O senatnih volitvah ni govoril veliko, hvalil pa je svoje dosežke na položaju predsednika, pri čemer je med drugim omenil, da ni začel nobene vojne. V govoru je zagotovil, da bodo skupaj ubranili Ameriko pred pohodom radikalnega socializma demokratov.

“Ameriko smo naredili spet močno, spet bogato, spet ponosno, spet varno in Ameriko bomo spet naredili veliko. Jutri pojdite na volitve,” je pozval Trump.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button