Svet

Biden sprejel jordanskega kralja Abdulaha II. in kronskega princa Huseina

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Beli hiši sprejel jordanskega kralja Abdulaha II. in kronskega princa Huseina ter s tem, kot so sporočili iz Bele hiše, še utrdil že tako tesno in trajno prijateljstvo med državama. Bela hiša je Jordanijo opredelila kot ključno zaveznico in vir stabilnosti na Bližnjem vzhodu.

 

 

Biden in Abdulah sta govorila o zadnjih dogodkih v regiji in o tem, kako zmanjšati nasilje ter pomiriti retoriko in napetosti v Izraelu in na Zahodnem bregu.

Biden je ob tem izrazil trdno podporo t. i. rešitvi dveh držav za izraelsko-palestinski konflikt ter se zavzel za ohranitev zgodovinskega statusa quo za Tempeljski grič v Jeruzalemu. Biden je prav tako priznal ključno vlogo Jordanije kot skrbnika muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu.

Govorila sta tudi o političnih in gospodarskih koristih nadaljnje regionalne integracije na področju infrastrukture, še posebej pri oskrbi z energijo in vodo ter podnebnih projektih. Jordanija je pri tem ključno središče za sodelovanje in investicije.

Abdulah je prišel v Belo hišo v času, ko Izrael postavlja pod vprašaj njegovo skrbništvo nad svetimi kraji v Jeruzalemu, na območju mošeje Al Aksa pa je v času muslimanskega svetega postnega meseca ramazan prišlo do nasilnih spopadov med izraelskimi varnostnimi silami in Palestinci.

Jordansko gospodarstvo so medtem prizadele visoke cene hrane zaradi ruskega napada na Ukrajino. Jordanija sicer od ZDA dobiva veliko pomoči. Samo lani je prejela pomoč v vrednosti 1,65 milijard dolarjev.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button