Biden pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi

Ameriški predsednik Joe Biden v okviru pogajanj, ki potekajo, pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi in upa, da bi se ta lahko začela že v ponedeljek. V primeru dogovora, ki bi vključeval izpustitev talcev, je Izrael po njegovih besedah pripravljen tudi ustaviti ofenzivo v palestinski enklavi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom.

“Bliža se ramazan in Izraelci so pristali na to, da med ramazanom ne bodo aktivni, da bi tako lahko spravili ven vse talce,” je Biden v ponedeljek dejal v pogovoru s Sethom Meyersom na ameriški televiziji NBC. Ramazan se sicer začenja okrog 10. marca.

Še pred tem je novinarjem dejal, da so v pogajanjih o ustavitvi spopadov blizu, a ne še na cilju. “Upam, da bomo do ponedeljka imeli prekinitev ognja,” je dejal v odgovoru na vprašanje, kdaj bi se lahko začel uresničevati morebiten dogovor med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Da je bil v pogajanjih dosežen napredek, je v ponedeljek po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil tudi tiskovni predstavnik State Departmenta. “Dosegli smo napredek v pogovorih med Egiptom, Izraelom, ZDA in Katarjem,” je dejal Matthew Miller. Kot pa je dodal, ni jasno, če bo Hamas pristal na zadnji predlog dogovora.

V že dolgo trajajočih pogajanjih več držav na čelu z Egiptom, Katarjem in ZDA posreduje med stranema, da bi dosegli šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev izraelskih talcev. V zameno bi lahko Izrael po poročanju medijev izpustil več sto palestinskih zapornikov.

Back to top button