Biden pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi (dopolnjeno)

Ameriški predsednik Joe Biden v okviru pogajanj, ki potekajo, pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi in upa, da bi se ta lahko začela že v ponedeljek. V primeru dogovora, ki bi vključeval izpustitev talcev, bi ustavitev ofenzive v palestinski enklavi trajala v času muslimanskega svetega meseca ramazan, je napovedal.

“Bliža se ramazan in Izraelci so pristali na to, da med ramazanom ne bodo aktivni, da bi tako lahko spravili ven vse talce,” je Biden v ponedeljek dejal v pogovoru s Sethom Meyersom na ameriški televiziji NBC. Muslimanski sveti mesec se sicer letos začenja 10. marca.

S tem je predsednik ZDA podkrepil poročanje medijev, da naj bi zadnji predlog dogovora v okviru dlje časa trajajočih pogajanj vključeval šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev izraelskih talcev.

Še pred tem je Biden novinarjem dejal, da so v pogajanjih o ustavitvi spopadov blizu, a ne še na cilju. “Upam, da bomo do ponedeljka imeli prekinitev ognja,” je dejal v odgovoru na vprašanje, kdaj bi se lahko začel uresničevati morebiten dogovor med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Da je bil v pogajanjih dosežen napredek, je v ponedeljek po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil tudi tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

“Dosegli smo napredek v pogovorih med Egiptom, Izraelom, ZDA in Katarjem,” je dejal Miller. Kot pa je dodal, še ni jasno, če bo Hamas pristal na zadnji predlog dogovora.

Glede na osnutek, ki ga je od vira blizu pogajanj pridobila agencija Reuters, ta v prvi fazi predvideva 40-dnevno prekinitev ognja, za vsakega talca pa bi Izrael iz svojih zaporov izpustil deset palestinskih zapornikov.

Poleg tega naj bi obe strani v celoti ustavili vojaške operacije, dnevno pa bi se na območje Gaze steklo za 500 tovornjakov humanitarne pomoči. V Gazi naj bi tudi ponovno omogočili delovanje bolnišnic in pekarn ter dovolili dobavo za to potrebne opreme ter goriva.

Izrael naj bi v enklavo dovolil prepeljati tudi opremo za odstranjevanje ruševin in za to potrebno gorivo, ki ga Hamas ne bi smel uporabljati za ogrožanje Izraela, na svoji spletni strani še poroča Reuters.

Back to top button