Svet

Biden pozdravil odločitev porote v Georgii glede umora temnopoltega moškega

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo pozdravil odločitev porote v Georgii, ki je tri belopolte moške spoznala za krive umora 25-letnega temnopoltega Ahmauda Arberyja. Obljubil je, da si bo njegova vlada prizadevala zagotoviti enake pravice za vse Američane.

 

 

“Smrt Ahmauda Arberyja, ki jo je svet opazoval na videoposnetku, je pretresljiv opomin, kako daleč še moramo iti v boju za rasno pravičnost v tej državi. Gospod Arbery bi moral biti danes tukaj, praznovati s svojo mamo Wando Cooper Jones in očetom Marcusom Arberyjem. Nič ga ne more vrniti družini, ampak obsodba zagotavlja, da bodo storilci grozljivega zločina kaznovani,” je sporočil predsednik ZDA.

Travisa McMichaela, njegovega očeta Grega McMichaela in Williama Bryana čaka obsodba na dosmrtni zapor, sodnik pa se bo odločil, ali jim bo dovolil možnost pogojnega izpusta. Na tega bodo lahko upali šele po 30 letih zapora. Čaka jih še zvezna obtožnica zaradi zločina iz sovraštva. Obtoženi so poskusa ugrabitve in poseganja v državljanske pravice.

Državna tožilka Linda Dunikoski med procesom, razen v sklepnem nagovoru, ni poudarjala rasizma, saj je imela pred seboj poroto, sestavljeno skoraj izključno iz belopoltih članov.

Travis in Greg McMichael sta lani februarja opazila temnopoltega mladeniča, ki je tekel skozi predmestje pri Brunswicku v Georgii, v katerem živi belopolto prebivalstvo. Tam je bilo v preteklosti nekaj vlomov in bila sta prepričana, da imata krivca. Sledila sta mu s svojim poltovornjakom. Dogajanje je opazil sosed Bryan, ki se je lovu pridružil in ga snemal.

Arberyju je bilo v nekem trenutku dovolj nadlegovanja in je pristopil k Travisu McMichaelu, ki ga je ustrelil iz neposredne bližine s šibrovko in ga ubil. Lokalna policija je verjela izjavam treh belcev, da so ujeli vlomilca, ki jih je napadel in ga je Travis ustrelil v samoobrambi. Dva meseca kasneje pa je prišel v javnost Bryanov video in državna policija Georgie je trojico aretirala, tožilstvo pa jih je obtožilo umora.

Če ne bi bilo videoposnetka, ne bi bilo zločina, kar je žalostna realnost odnosov med belci in temnopoltimi na ameriškem jugu, ko so žrtve temnopolti, storilci pa belci. Prav zaradi tega so v Washingtonu v času boja za državljanske pravice sprejeli zakone proti zločinom iz sovraštva, ki so namenjeni boju proti rasističnemu nasilju.

Veliko je bilo primerov, ko so belci na jugu ubili temnopolte, bele porote pa so jih oprostile. Zvezna zakonodaja je zagotovila, da vsi zločini niso ostali nekaznovani.

Obsojeni za umor Arberyja se nameravajo pritožiti, ker jim sodnik ni dovolil predstaviti dokazov o tem, da je bil umorjeni v preteklosti kaznovan, da je imel duševne težave in je bil na pogojnem izpustu iz zapora.

“Bil je dolg boj, bil je težak boj, vendar je bog dober. Sin bo lahko sedaj počival v miru,” je izjavila Arberyjeva mama. Tožilka Linda Dunikoski je poudarila, da je izid pokazal, da porotni sistem v ZDA deluje. “Ko ljudem predstaviš resnico, jo bodo spoznali in naredili tisto, kar je prav,” je dejala.

Odvetniki obsojenih so zatrdili, da je vsem trem žal, da je Arbery mrtev in da so se odločili, da ga skušajo ustaviti. Še vedno so prepričani, da so ravnali prav.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button