Biden potrdil podporo opozicijskemu voditelju v Venezueli

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek v pismu potrdil podporo ZDA venezuelskemu opozicijskemu voditelju Juanu Guaidoju, medtem ko si sicer Washington prizadeva za obnovo pogajanj z vlado tamkajšnjega predsednika Nicolasa Madura.

“Pod vašim vodstvom ter v koaliciji z voditelji civilne družbe ohranjate ideale svobodne demokracije in suverenosti,” je v pismu Guaidoju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal Biden. Kot je še ocenil, Guaido svojo državo vodi “skozi mirno demokratično tranzicijo oblasti”.

Pismo je Biden poslal preko urada za zadeve Venezuele v sosednji Kolumbiji, in sicer ob obletnici neodvisnosti Venezuele, ki jo je ta pridobila 5. julija 1811. Diplomatski odnosi med ZDA in Venezuelo so namreč že od leta 2019 prekinjeni in ameriško veleposlaništvo v Caracasu je zaprto.

Nekaj časa je sicer kazalo, da bo venezuelska opozicija sredi hude gospodarske in socialne krize uspela odstraniti Madura z oblasti, njenega vodjo Guaidoja pa je kot legitimnega začasnega predsednika države priznalo več kot 50 držav, med njimi poleg ZDA večinoma države iz EU.

Administracija Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa je v poskusu odstraniti levičarja Madura z oblasti uvedla stroge finančne sankcije proti Venezueli in njeni državni naftni družbi PDVSA, a cilja ni dosegla. Venezuela je nato padla v še globljo politično, gospodarsko in humanitarno krizo, Maduro pa je še utrdil oblast v državi.

ZDA in EU sta junija letos sporočili, da bi bili pripravljeni na ponovna pogajanja o določenih sankcijah, če bi v Venezueli pripravili “kredibilne volitve”. V letih 2018 in lani so glavne opozicijske stranke bojkotirale predsedniške in nato še parlamentarne volitve.

Guaido je v ponedeljek znova vodil protivladne proteste, na katerih zahtevajo nove volitve, ki pa jim Maduro odločno nasprotuje. Maduro je sicer v petek ZDA obtožil kovanja zarote proti njemu ter se retorično vprašal, ali je Biden odobril ta načrt. “Ali je Joe Biden odobril ukaze Donalda Trumpa, da zanetijo državljansko vojno v Venezueli in nas ubijejo?” je dejal.

Source
STA
Back to top button