Svet

Biden poslal v kongres svoj proračunski okvir

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v kongres poslal svoj okvirni predlog za proračun v letu 2022, ki se za proračunske potrebe začne 1. oktobra letos in traja do konca septembra 2022. Gre za “demokratski” predlog, čeprav Biden predlaga tudi nekaj več sredstev za obrambo.

Bidnov okvir, ki ga kongresu ni potrebno upoštevati, predvideva 16-odstotno povečanje porabe za vse domače civilne programe in 1,5-odstotno povečanje za vojaške in varnostne programe. Biden predlaga 796 milijard dolarjev za civilni del proračunske pogače in 753 milijard dolarjev za varnostni del.

Za Pentagon je predvidel 715 milijard dolarjev, kar je sedem milijard manj kot je v svojem zadnjem okvirju predlagal Bidnov predhodnik Donald Trump. Republikanci bodo tako nezadovoljni zaradi premajhne rasti porabe za vojsko.

Levi demokrati, kot je senator iz Vermonta Bernie Sanders, pa ne bodo zadovoljni, ker se vojaški proračun ni zmanjšal. Sanders namreč želi Pentagonu vzeti deset odstotkov sredstev, ki jih je dobil letos.

Source
STA
Back to top button