AktualnoSvet

Biden po vrhu Nata opozarja na “napade na vrednote zavezništva”

Ameriški predsednik Joe Biden je nocoj na novinarski konferenci po vrhu Nata opozoril, da so demokratične vrednote zavezništva napadene. “Rusija in Kitajska skušata v našo čezatlantsko solidarnost zabiti klin,” je opozoril.

Vendarle je zavezništvo dovolj trdno, da ne Rusiji ne Kitajski ne bo uspelo, je prepričan Biden. “Naše zavezništvo ima dovolj trdne temelje, da lahko še naprej gradimo našo kolektivno varnost in skupno blaginjo,” je dejal.

Potrdil je ameriško zavezanost kolektivni obrambi in petemu členu Severnoatlantske pogodbe, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. “To je naša sveta zaveza,” je poudaril.

Današnji vrh Nata je Biden opisal kot zelo produktivnega. Na novinarski konferenci je tudi opisal glavne dogovore voditeljev 30 članic – od potrditve ambicioznih reformnih načrtov, ki vključujejo zavezo h krepitvi skupnega financiranja in prvič naslavljajo vpliv podnebnih sprememb na varnost, do jasno opredeljene ostre drže do Kitajske in nadaljnjega nasprotovanja Rusiji.

Pred njegovim prvim uradnim srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v sredo v Ženevi je napovedal, da mu bo sporočil pripravljenost na sodelovanje na področjih, kjer je to sodelovanje možno, a tudi nekaj ameriških “rdečih črt”, kjer ni strinjanja. Putina pa je opisal kot težkega in inteligentnega nasprotnika, ki ga je treba jemati resno.

Vrh Nata je danes sicer opozoril Rusijo, da dokler ne bo izpolnjevala mednarodnega prava ter svojih mednarodnih obveznosti in odgovornosti, ne more biti normalizacije odnosov. Ob tem so potrdili dvotirni pristop do države, torej na eni strani krepitev obrambne in odvračalne drže ter na drugi strani dialog.

“Ne iščem konflikta z Rusijo, ampak bomo odgovorili, če bo Rusija nadaljevala škodljive aktivnosti,” pa je glede odnosov Nata z Rusijo še dodal Biden. Hkrati je tudi podprl suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button