Svet

Biden po dvakratni okužbi s koronavirusom na obisk poplavljenih delov Kentuckyja

Ameriški predsednik Joe Biden se je danes prvič po 21. juliju, ko je bil prvič pozitiven na testu za koronavirus, podal na daljšo pot v zvezno državo Kentucky, da si ogleda s poplavami prizadeta območja. Pred odhodom je dejal, da se počuti dobro in odgovoril na nekaj novinarskih vprašanj.

 

“Počutim se odlično. Danes sem imel spet negativen test. Testirajo me vsak dan, vse je v redu,” je dejal Biden, ki se je po prvi okužbi s koronavirusom znova okužil teden dni kasneje.

Senatni demokrati so v nedeljo potrdili predlog zakona za boj proti inflaciji, ki uvaja minimalni davek na dobičke podjetij, povečuje proračunsko porabo za boj proti podnebnim spremembam in znižuje stroške zdravstva.

Na vprašanje, ali bo to demokratom pomagalo novembra na kongresnih volitvah, je Biden odgovoril, da bo zakon nemudoma pomagal upokojencem, ki iz lastnega žepa za zdravila ne bodo odšteli več kot 2000 dolarjev na leto.

“To je velika stvar, to spreminja življenja ljudi,” je zagotovil Biden. Na vprašanje, ali je bil nedavni obisk predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu modra poteza, je odgovoril, da je bila to njena odločitev.

Biden je v Kentucky odpotoval s prvo damo Jill Biden, kjer si ogledujeta škodo po velikih poplavah, v katerih je doslej umrlo najmanj 37 ljudi.

Biden je za 13 okrožij na jugovzhodu Kentuckyja razglasil izredne razmere in tako olajšal dobavo zvezne pomoči. Zvečer po srednjeevropskem času bo imel govor, v katerem bo predvidoma omenil, da so nesreče, kot so poplave v Kentuckyju, posledica podnebnih sprememb, proti katerim se bodo borili tudi z novim zakonom, ki ga mora potrditi še predstavniški dom kongresa.

Source
STA
Back to top button