AktualnoSvet

Biden odpravil še nekaj Trumpovih ukrepov glede priseljevanja

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo odpravil prepoved priseljevanja družinskih članov ameriških državljanov in stalnih prebivalcev ZDA, ki jo je uvedel bivši predsednik Donald Trump z utemeljitvijo, da ščiti delovna mesta Američanov. Ponovno lahko prihajajo v ZDA tudi dobitniki tako imenovane imigracijske loterije.

Biden je sporočil, da Trumpova prepoved škodi interesom ZDA. Med drugim s tem, da preprečuje združevanje družin ter ameriška podjetja prikrajša za nadarjene delavce iz vsega sveta.

Trumpov ukrep je po besedah Bidna krivičen in v nasprotju z ameriškim interesom tudi v primeru tistih, ki so se prijavili na žreb za pridobitev dovoljenja za delo in bivanje v ZDA. Pred Trumpom so ZDA vsako leto osebam iz držav, iz katerih ni veliko priseljencev v ZDA, podelili skupaj 50.000 dovoljenj.

Biden, ki je od prevzema oblasti odpravil številne Trumpove ukrepe na področju priseljevanja, je pri tem ukrepu upošteval pozive poslovnih združenj, predvsem v tehnološki industriji, in zagovornikov pravic priseljencev.

Še vedno ostaja v veljavi prepoved izdaje kratkoročnih delovnih vizumov, ki je bila med drugim sprejeta tudi zaradi pandemije covida-19. Veljavnost prepovedi sicer avtomatično poteče marca.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button