Svet

Biden obiskal v požarih prizadeta območja na zahodu ZDA

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek prvič po začetku mandata obiskal zahod ZDA, kjer si je ogledal območja zadnjih velikih požarov v naravi. Poudaril je potrebo po potrditvi njegovega načrta porabe za infrastrukturo in socialo, ki predvideva tudi sredstva za zaščito pred požari in odpravo njihovih posledic.

 

 

Požare in druge ekstremne vremenske pojave, ki so prizadeli ZDA v zadnjem času, je povezal s podnebnimi spremembami. Te so realnost, ki je ni več mogoče ignorirati, je dejal Biden, ki se je v ponedeljek ustavil v zveznih državah Idaho in Kalifornija, danes pa bo obiskal tudi Kolorado.

Poudaril je, da se požari v naravi vsako leto začenjajo prej in trajajo dlje časa. Letos so uničili že 2,2 milijona hektarjev površin. “To je več kot meri država New Jersey. Realnost je, da imamo problem globalnega segrevanja, ki ima posledice,” je dejal.

Vsak dolar dodatne porabe za odpornost pred ekstremnimi pojavi bo po njegovih besedah prihranil šest dolarjev bodočih stroškov. Obnova mora iti dlje od popravila škode, je dejal in dodal, da ne gre za demokratske ali republikanske zadeve, ampak za podnebne spremembe.

V senatu se še naprej prepirajo glede Bidnovega predloga obnove infrastrukture v vrednosti 1000 milijard dolarjev ter načrta povečanja porabe za socialo, vrednega 3500 milijard dolarjev. Republikanci in dva konservativna demokrata v senatu nasprotujejo povišanju davkov, s katerimi bi pokrili del stroškov povečane porabe, brez njihove podpore pa je načrt obsojen na neuspeh.

Bidnu se je v Kaliforniji med ogledom požara Caldor pridružil guverner Gavin Newsom, ki ga danes čakajo volitve o odpoklicu. Biden je imel z njim v Los Angelesu predvolilno zborovanje.

V Idahu, kjer je Biden lani izgubil predsedniške volitve proti Donaldu Turmpu, ga je pričakalo okrog tisoč protestnikov, ki so izražali nasprotovanje njegovi politiki na splošno. Biden je priznal, da je njegova priljubljenost v zadnjih tednih padla, vendar vztrajal, da njegovo agendo podpira večina Američanov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button