Biden ob tretji obletnici umora Georgea Floyda pozval kongres k sprejetju policijske reforme

Ameriški predsednik Joe Biden je danes ob tretji obletnici umora Georgea Floyda v Minneapolisu pozval kongres, naj sprejme smiselne policijske reforme. Temnopoltega Floyda so pred tremi leti ubili policisti, kar je sprožilo silovite proteste proti policijskemu nasilju po ZDA in v svetu.

“Dan pred očetovim pogrebom mi je hčerka Georgea Floyda Gianna dejala, da je njen oče spremenil svet. Tri leta po umoru je moj odgovor Gianni še vedno enak – res je spremenil,” je sporočil Biden.

“Umor Georgea Floyda je mnogim razkril, kar temnopolte skupnosti že dolgo vedo in doživljajo – celotna družba se mora zavezati, da izpolnimo obljubo o pošteni in nepristranski pravici za vse. Krivica, ki jo je videl ves svet, je sprožila eno največjih gibanj za državljanske pravice v zadnjih generacijah, s pozivom k reformah našega kazenskega sistema in ustanov na splošno,” je sporočil Biden.

Spomnil je, da je lani na ta dan podpisal izvršni ukaz, ki zveznim policistom nalaga upoštevanje reform sprejetih v zakonu poimenovanem po Floydu. To je prepoved dušenja, omejitev nalogov za vdore brez opozorila, vzpostavitev podatkovne zbirke za policijske prekrške in druge ukrepe za spodbujanje učinkovitega in odgovornega dela policije.

“Vendar pa se zavedamo, da je za prave in trajne reforme na državnih in lokalnih ravneh potrebno ukrepanje kongresa. Kongres pozivam, naj sprejme smiselno policijsko reformo in jo pošlje na mojo mizo,” je pozval Biden.

“Kot nacija moramo zagotoviti, da zapuščina Georgea Floyda in številnih drugih ne bo povezana le z njihovo smrtjo, temveč s tem, kar storimo v njihov spomin,” je sklenil Biden.

Source
STA
Back to top button