AktualnoSvet

Biden napovedal umik ameriških vojakov iz Afganistana do obletnice terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001

Ameriški predsednik Joe Biden je v govoru v Beli hiši napovedal popoln umik ameriških enot iz Afganistana do 11. septembra, ko bo potekala 20. obletnica terorističnih napadov Al Kaide na ZDA. Biden je med drugim dejal, da mu ni znal nihče pojasniti, kaj se lahko spremeni, če bodo vojaki ostali v Afganistanu še kakšno leto ali več.

Biden je spomnil, da je prejšnja vlada Donalda Trumpa dosegla sporazum s talibani o umiku ameriških vojakov iz Afganistana do 1. maja letos. Čeprav sam takega sporazuma morda ne bi sprejel, pa ga je sprejela ameriška vlada in ga je treba spoštovati, zato se bo umik ameriških enot začel 1. maja, končal pa do 11. septembra, je napovedal.

“Ne moremo nadaljevati cikla podaljševanja in širitve naše vojaške prisotnosti v Afganistanu v upanju, da bomo ustvarili idealne pogoje za naš umik v pričakovanju drugačnih rezultatov. Sem že četrti ameriški predsednik, ki predseduje prisotnosti ameriških enot v Afganistanu. Dva republikanca, dva demokrata. Te odgovornosti ne bom prevalil na petega,” je dejal Biden in dodal, da se je pred odločitvijo o tem pogovarjal tudi z nekdanjim predsednikom Georgem Bushem mlajšim, ki je poslal vojsko v Afganistan za uničenje Al Kaide.

Dejal je, da se je posvetoval tudi z zavezniki, vojaškimi voditelji, člani kongresa in podpredsednico Kamalo Harris. ZDA bodo še naprej podpirale mirovne pogovore med afganistansko vlado in talibani ter pomagale mednarodnim prizadevanjem za urjenje afganistanske vojske. “Vendar pa je čas za konec najdaljše ameriške vojne. Čas je, da se ameriške enote vrnejo domov,” je dejal Biden, ki se je po govoru odpravil na pokopališče Arlington, kjer so pokopani vojaki, ki so padli v Afganistanu in drugih vojnah.

Biden je v govoru zagotovil, da bodo ZDA še naprej podpirale afganistansko vlado in Bela hiša je sporočila, da se je Biden v sredo o tem pogovarjal s predsednikom Ašrafom Ganijem. Biden je Ganiju zagotovil nadaljevanje ameriške podpore Afganistancem skozi razvojno, humanitarno in varnostno pomoč.

Predsednika sta zatrdila, da si je treba prizadevati za politično rešitev, da bodo lahko Afganistanci zaživeli v miru. Oba sta tudi izrazila spoštovanje in hvaležnost do vseh žrtev ameriških vojakov kakor tudi zaveznikov v Natu in Afganistancev v zadnjih 20 letih.

Biden je v govoru zagotovil nadaljevanje podpore pri urjenju 300.000 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil in nadaljevanje podpore pogajanjem med vlado in talibani pod okriljem ZN. “V Afganistan smo šli zaradi grozljivega napada pred 20 leti. A to ne more pojasniti, zakaj naj bi ostali tam še v letu 2021,” je med drugim dejal Biden.

V Afganistanu je trenutno še okrog 2500 ameriških vojakov. V 20 letih vojne jih je tam umrlo 2200, ranjenih pa jih je bilo več kot 20.000. Ameriške davkoplačevalce je posredovanje stalo doslej več kot 1000 milijard dolarjev. Al Kaida je le še senca same sebe, njen vodja Osama bin Laden je mrtev, problem pa so talibani, ki ostajajo močni in nadzirajo velik del države.

Pred Bidnovim govorom so talibani sporočili, da je zanje 1. maj še vedno datum do katerega se morajo Američani umakniti. Vprašanje je, ali se bo afganistanska vlada sposobna upreti talibanom in kaj bo z doseženim napredkom predvsem glede pravic žensk. Ameriški obveščevalci ocenjujejo, da je malo možnosti, da bo afganistanska vlada sposobna sama obrzdati talibane.

Odzivi na Bidnovo odločitev so predvidljivi. Republikanci, ki so bili v času Trumpa bolj naklonjeni umiku, ga ostro kritizirajo, demokrati pa večinoma podpirajo. “Nenaden umik ameriških enot iz Afganistana je huda napaka. Gre za umik pred sovražnikom, ki še ni poražen in odstop od ameriškega vodstva,” je sporočil vodja senatnih republikancev Mitch McConnell.

Kritična je bila tudi demokratska senatorka iz New Hampshira Jeanne Shaheen, ki je opozorila, da so preveč žrtvovali za stabilizacijo Afganistana, da bi se sedaj umaknili brez zagotovil o varni prihodnosti.

Nekdanji predsednik Barack Obama je sporočil, da je Bidnova odločitev pravilna, čeprav Afganistan čakajo teži izzivi. “ZDA morajo ostati diplomatsko vpletene v prizadevanja za podporo Afganistancem, še posebej tistim, ki so sprejeli izjemno tveganje v imenu človekovih pravic.”

“Po 20 letih postavljanja vojakov v nevaren položaj pa moramo priznati, da smo dosegli kar je bilo mogoče doseči z vojaškega vidika in je čas za vrnitev vojakov,” je med drugim sporočil Obama. Sam je bil deležen ostrih kritik za odločitev o umiku vojakov iz Iraka, kamor jih je moral po okrepitvi skupine Islamska država (IS) spet vrniti.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button