Biden napovedal normalizacijo razmer po pandemiji šele do božiča

Predsednik ZDA Joe Biden je po ogledu proizvodnje Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 v Michiganu v petek dejal, da ne more z gotovostjo napovedati, kdaj se bodo razmere spet normalizirale, a izrazil upanje, da se bo to zgodilo do božiča. Hkrati je dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva za 300 milijonov Američanov.

Biden si je ogledal največji obrat za proizvodnjo cepiva Pfizerja in BioNTecha v mestu Portage v Michiganu, kjer je znova pozval k potrditvi svojega 1900 milijard dolarjev vrednega načrta za boj proti pandemiji in pomoč ekonomiji ter Američanom ter kritiziral prejšnjo vlado.

Priznal je sicer, da je potrdila izredno uporabo cepiva proti covidu-19, vendar ni dovolj dobro poskrbela, da cepivo pride do ljudi. Biden želi v prvih 100 dneh vladanja cepiti 100 milijonov ljudi, kar je cilj, ki bo glede na dosedanji razvoj dogodkov krepko presežen.

Na vprašanje, kdaj bodo zadeve spet normalne, je Biden izrazil upanje, da do konca leta. “Če bog da, bo letošnji božič drugačen od lanskega, vendar vam tega ne moram obljubiti,” je dejal Biden in opozoril na nepredvidljive dogodke, kot je sedaj ekstremna zima, ki ovira cepljenja.

Glavni izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je Bidnovo vlado opredelil kot velikega zaveznika in potrdil, da podjetje v ZDA na teden dostavi pet milijonov doz cepiva, kar namerava do konca marca podvojiti.

Z novim koronavirusom se je v ZDA po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa doslej okužilo okoli 28 milijonov ljudi, umrlo jih je več kot 495.000. Samo v petek je bilo novih okužb 69.000, zabeležili so več kot 2500 smrtnih primerov.

Do izbruha velikega neurja v začetku tedna, ki je zadržalo dostavo šestih milijonov odmerkov cepiva, so v ZDA na dan že cepili po 1,7 milijona ljudi. Približno 2000 krajev za cepljenje je bilo v območjih, kjer je zmanjkalo elektrike.

Profesor univerze Johnsa Hopkinsa Marty Makary je sicer v prispevku za Wall Street Journal v petek napovedal, da bo pandemije konec že aprila, kar utemeljuje z dostopnimi podatki. Makary opozarja, da so v zadnjih šestih tednih primeri novih okužb padli za 77 odstotkov, kar je mogoče pojasniti le z naravno imuniteto med ljudmi, ki zadnje tedne niso naenkrat korenito spremenili obnašanja, prav tako pa so doslej cepili le 15 odstotkov Američanov.

Testiranje za okužbo z novim koronavirusom naj bi odkrilo le med deset do 25 odstotkov dejanskih okužb. Če je potrjeno 28 milijonov okužb, bi naj to pomenilo, da ima kar 55 odstotkov Američanov naravno imuniteto, ocenjuje Makary.

Študije protiteles naj bi krepko podcenjevale naravno imuniteto, o čemer znanstveniki nočejo veliko govoriti. Med drugim zaradi tega, ker bi se potem lahko prekinili varnostni ukrepi in bi več ljudi začelo zavračati cepljenja. Velika večina okužb z novim koronavirusom naj bi bila asimptomatična, vendar tudi takšne okužbe vzpodbudijo imunski sistem telesa.

Konservativni mediji v ZDA trdijo, da Biden pretirava s poudarjanjem krize in previdnostjo, ker želi potrditi 1900 milijard dolarjev proračunske porabe. Če bi volivci sprejeli, da bo krize hitro konec, potem bi težje utemeljil dodatno porabo.

Vendar večina ekonomistov na čelu s predsednikom centralne banke Federal Reserve Jeromom Powellom vztraja, da je dodatna stimulacija ekonomiji potrebna, sicer bo okrevanje po nepotrebnem počasnejše in bolj boleče. Glavni argument je še vedno visoka stopnja brezposelnosti.

Source
STA
Back to top button