Biden najostreje obsodil iranski napad na Izrael in pripravlja diplomatski odgovor

Ameriški predsednik Joe Biden je najostreje obsodil sobotni iranski napad na Izrael in napovedal, da bo imel danes pogovor s kolegi voditelji držav skupine G7 za uskladitev enotnega diplomatskega odziva, je sporočila Bela hiša.

“Danes je Iran s posredniki v Jemnu, Siriji in Iraku izvedel zračni napad na vojaške objekte v Izraelu, kakršnega še ni bilo. Te napade najostreje obsojam,” je v izjavi poudaril Biden.

“Na moj ukaz je ameriška vojska v podporo izraelski obrambi v minulem tednu v regijo premestila letala in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Zahvaljujoč tem napotitvam in izredni spretnosti naših vojakov smo Izraelu pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete,” je sporočil ameriški predsednik.

Kot še navajajo v Beli hiši, je Biden govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in mu ponovno potrdil neomajno zavezo varnosti Izraela. “Povedal sem mu, da je Izrael pokazal izjemno sposobnost obrambe in porazil celo te napade brez primerjave. S tem je svojim sovražnikom poslal jasno sporočilo, da ne morejo učinkovito ogroziti njegove varnosti.”

“Sklical bom svoje kolege voditelje skupine G7, da bi uskladili enoten diplomatski odziv na drzen iranski napad. Moja ekipa bo sodelovala s svojimi kolegi iz celotne regije, z izraelskimi voditelji pa bomo ostali v tesnem stiku. Čeprav danes nismo bili priča napadom na naše sile ali objekte, bomo še naprej pozorni na vse grožnje in bomo brez oklevanja sprejeli vse potrebne ukrepe za zaščito naših ljudi,” je zagotovil Biden.

Iran je v soboto napadel Izrael z več kot 200 droni in raketnimi izstrelki, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo Američanov in nekaterih zaveznikov večinoma sestrelile, še preden so priletele nad Izrael, odkoder sicer ne poročajo o žrtvah napada.

Iran trdi, da je bil napad odgovor na domnevno izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Back to top button